Snel en veilig op zomervakantie

Een goede voorbereiding van uw reis helpt u uw reistijd naar de plaats van bestemming te beperken. Regel zoveel mogelijk van tevoren. Wij helpen u graag een eindje op weg.

Regels

Als u uw vakantiebestemming hebt gekozen, is het raadzaam te informeren welke regels in dat land (en de landen waar u doorheen rijdt) gelden.

Vignetten en milieustickers

Voor Zwitserland, Oostenrijk en sommige Duitse binnensteden zijn vignetten of milieustickers nodig. Schaf deze voor uw reis aan om rijen en oponthoud te voorkomen.

Navigatie

Het kan weleens voorkomen dat een navigatiesysteem uitvalt of dat het geen actuele kaarten bevat. Daarom is het raadzaam om, naast het navigatiesysteem, kaarten mee te nemen.

Wanneer vertrekt u het best?

  • Vertrek bij voorkeur op een weekdag en vermijd in juli en augustus best vrijdagen en zaterdagen.
  • Voor reizigers naar Frankrijk is zaterdag 29 augustus ‘zwarte zaterdag’, met honderden kilometers file over het hele land. Stel uw vertrek uit of vertrek zo laat mogelijk op de dag.
  • Op de website van VAB vindt u per land een druktekalender.

Veilig reizen

Natuurlijk is het fijn om snel op de plaats van bestemming te zijn. Verlies hierbij echter niet de veiligheid uit het oog. Zorg dat u uitgerust bent, rijd niet teveel uren achterelkaar en pas uw rijgedrag aan de omstandigheden aan.

De auto laden

  • Verdeel de bagage gelijkmatig over de auto. De zwaarste tassen plaats je best op de assen.
  • Laat geen losse voorwerpen in de auto rondslingeren: bij een botsing worden dat gevaarlijke projectielen. Een simpele thermos (2 kilo) op de achterbank wordt – in geval van een botsing bij een snelheid van 80 kilometer per uur– een massa van bijna 60 kilogram die zich voortbeweegt met een snelheid van 25 kilometer per uur. Als de thermos een passagier raakt, is zijn overlevingskans miniem.