Winterbanden

Onder winterse omstandigheden bieden winterbanden een goede grip op de weg. Dit komt doordat ze een zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel hebben dan zomerbanden. Het minimale profiel voor winterbanden is bij voorkeur 4mm. All Season banden hebben de kenmerken van zomer- en winterbanden ineen. De meeste All Season banden worden erkend als winterbanden. Dit is te zien aan het “ijsbergje” op de zijkant van de band. Het voordeel is, dat u niet 2 keer per jaar op pad hoeft om uw banden te laten vervangen.

Blijf alert

Winterbanden geven dan wel meer grip, maar voorzichtigheid is nog steeds geboden. Uw remweg is gewoonlijk al flink bij te hard rijden, maar bij gladheid wordt dat nog eens versterkt. De remweg van winterbanden is korter, maar bij hard rijden wordt dat effect volledig opgeheven. Blijf dus goed opletten en houd u aan de snelheid.

Bandenspanning

Verlaag niet uw bandenspanning onder winterse omstandigheden. Te slappe banden zorgen voor minder stabiliteit en winterbanden zijn al zachter van structuur. Zorg voor optimale functionering door de juist bandenspanning te hanteren.

Buitenland

In Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland is het verplicht om uw voertuig aan te passen aan de wegomstandigheden. Als u in een van deze landen bij winters weer op zomerbanden rijdt, riskeert u een boete en bent u (deels) aansprakelijk voor een schade. Soms is het zelfs zo, dat uw auto in beslag wordt genomen. Verdiep u dus goed in de regels van het land waar u naartoe gaat én van de landen waar u doorheen rijdt om op de plaats van bestemming te komen.

Sneeuwkettingen

Winterbanden zijn geen vervanging voor sneeuwkettingen en andersom. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht. U ziet dat aan een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting erop. Ze dienen als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid (wordt op de verpakking aangegeven) en voor een korte afstand. De sneeuwkettingen moet dan in combinatie met winterbanden worden gebruikt.