Wat als diesel "the new kid on the block" zou zijn?

Een getuigenis

Ik hoor mensen alsmaar de loftrompet steken over dieselwagens. Ze zijn goedkoop én snel opgeladen. Dat wil ik weleens aan den lijve ondervinden!
Ik stap binnen bij een garage en vraag om een testrit. Even later zit ik aan het stuur, met de verkoper naast mij. Wanneer ik de motor start, begint het gevaarte te hoesten als een roker, en trilt het over zijn hele lijf. Of dat normaal is? De verkoper knikt. In de dieselmotor knarsen honderden deeltjes over elkaar. Tot op een fractie van een millimeter moeten ze passen. Geen wonder dat deze verkoper een grote reparatie-afdeling heeft. Ik trek moeizaam op, tot 40 kilometer per uur. “Ik kan niet sneller”, zeg ik tegen de verkoper. “Bij dit soort wagen moet je zélf schakelen”, antwoordt hij. Zo gezegd zo gedaan. De motor ronkt dat het een lieve lust is, en smoort de radio. Het licht op rood. Ik los het gaspedaal en…raar de auto vertraagt amper. Ik moet bruusk remmen om tijdig tot stilstand te komen. Energie recupereren? Nee hoor. Dan duikt de brandstofmeter plots in het rood. Dus hou ik halt bij een voordelig tankstation. Ik pruts de klep en tankdop aan de auto los. Gevolg: plakkerige handen. Zucht, meer dan 7 euro per 100 kilometer? Ik ben 2 euro gewend! Nu begrijp ik waarom deze wagen ‘goedkoop’ is. En dan moet je ook nog eens omrijden naar de pompen. Want die installeer je niet zomaar bij jou thuis.

Uit mijn lood geslagen keer ik terug naar de garage. En lap … verkeersopstopping. Buiten mijn wil verdampt mijn geld in de vorm van vervuilende gassen, langs een groezelig pijpje achter aan de wagen. En zelfs als ik ter plaatse aankom, blijven de cilinders zich uitsloven. Totdat ik ze zelf de mond snoer. Ik stap uit. De verkoper opent trots de motorkap. Gloeiend heet daarbinnen. Palmt de motor die volledige, gigantische ruimte in? Dus geen plaats voor bagage vooraan? Niet te geloven. De verkoper overhandigt mij verwachtingsvol de verkoopdocumenten. En ik aarzel geen moment: “Neen, bedankt.” Ik keer huiswaarts met mijn elektrische auto. De even frisse adem van andere auto’s om mij heen. En de lucht fleurig blauw. Eindelijk rust.