Nieuwsbericht

7 tips voor een doordachte car policy

Geplaatst op
Wie een wagenpark uitbouwt voor zijn bedrijf, legt best de regels voor het gebruik van de auto’s vast in een car policy. Zo’n document helpt ondernemingen om duidelijke afspraken te maken met hun werknemers.

 

Goed geregeld, iedereen tevreden

In veel gevallen is een bedrijfswagen nodig om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen. Maar vaak spelen ze ook een belangrijke rol bij loonsonderhandelingen. Een groot deel van de Belgische werknemers accepteert nog steeds graag een auto als vorm van alternatieve verloning. Daarom zijn heldere afspraken op papier over het gebruik van de bedrijfswagen essentieel. Die regels dragen bovendien bij tot een bewuster en duurzamer gebruik van de wagen.
Deze 7 tips helpen jou op weg naar een autoregeling waar iedereen beter van wordt.

1. Is het voordeel van de bedrijfswagen functiegebonden? Vermeld dan expliciet voor welke functie binnen het bedrijf je de auto ter beschikking stelt van je medewerker. Vermeld duidelijk wie er eventueel nog de wagen mag besturen en eventueel onder welke voorwaarden dat toegestaan is.

2. Beschrijf de verantwoordelijkheid van de bestuurder in geval van verkeersboetes, ongevallen of diefstal van het voertuig.

3. Geef informatie over de verzekeringsformule en de franchiseregeling die bij het voertuig horen.

4. Is er een tankkaart of brandstofregeling voorzien? Bepaal of ze uitsluitend gebruikt mag worden voor de bedrijfswagen en of er ook in het buitenland mee getankt kan worden. Beschrijf het privégebruik van het voertuig. Daaraan is immers het voordeel alle aard (VAA) verbonden, wat fiscale implicaties voor de werknemer met zich meebrengt.

5. Verplicht je werknemer om jou te verwittigen, wanneer hij/zij beboet wordt voor het rijden onder invloed of wanneer het rijbewijs (tijdelijk) wordt ingetrokken.

6. Vermeld in welke mate de medewerker zaken mag laten in-, aan- of ombouwen aan de auto: een trekhaak, winterbanden of dakdragers bijvoorbeeld.

7. Bepaal wat er gebeurt met de auto wanneer de werknemer verandert van functie, een langere tijd afwezig is of het bedrijf verlaat.

Nog meer tips en advies nodig voor jouw car policy?

Neem contact op met je Athlon-adviseur. We bekijken dan graag samen met jou hoe je een helder document opstelt rond autoregeling dat voor alle partijen 100% transparant is.
Nog geen klant bij Athlon en interesse in leasing? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

Abonneer u gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in uw mailbox.

Schrijf gratis in

Terug naar nieuwsoverzicht