Nieuwsbericht

7 tips: zo reageert u het best bij een auto-ongeval

Geplaatst op
Een ongeluk zit in een klein hoekje, luidt het spreekwoord. Maar hoe reageert u het best wanneer u betrokken raakt bij een auto-ongeval? Eerst en vooral: probeer kalm te blijven. Met deze zeven tips krijgt u de situatie snel weer onder controle.

1. Waarschuw de hulpdiensten

Via het gratis nummer 112 kan u in heel Europa de hulpdiensten bereiken. Vertel bondig maar nauwkeurig wat er gebeurd is. Probeer de locatie van het ongeval zo precies mogelijk te beschrijven, bijvoorbeeld met vermelding van de dichtstbijzijnde oprit of kilometerpaal of de straatnaam. Zeg ook altijd hoeveel voertuigen er betrokken zijn en hoeveel (mogelijke) slachtoffers. Beschrijf in welke toestand zij zich bevinden. 

2. Blijf ter plaatse

Als u zelf betrokken bent bij het ongeval, bent u verplicht ter plekke te blijven. Bent u getuige van een ongeval? Verlaat de gevarenzone dan zodra de hulpdiensten ter plaatse zijn. 

3. Zorg ervoor dat de plaats van het ongeval veilig is 

Draag altijd uw veiligheidsvestje als u op de plaats van het ongeval rondloopt. Zijn er andere passagiers of getuigen in de buurt? Zorg er dan voor dat die zich buiten de gevarenzone bevinden. Op de autosnelweg is dat achter de vangrails. 

4. Schakel de knipperlichten in en plaats de gevarendriehoek

Om geen gevaar te vormen voor andere weggebruikers, signaleert u het ongeval door de knipperlichten van uw auto in te schakelen en de gevarendriehoek te plaatsen. Als het ongeval gebeurde in een bocht zet u de driehoek het best voor de bocht.

5. Verleen de eerste hulp

Door de eerste hulp te verlenen kan u misschien iemands leven redden. Controleer daarom regelmatig het bewustzijn van het slachtoffer door tegen hem of haar te spreken. Check ook de ademhaling. Bij een hartstilstand dient u zo snel mogelijk hartmassage toe. Ernstige bloedingen kan u stelpen door net boven of op de wonde te drukken. Neem bij gewonde motorrijders nooit de helm af, want dat kan de verwondingen net erger maken. Blijf in elk geval in de buurt van het slachtoffer tot de hulpdiensten ter plaatse zijn en de zorg kunnen overnemen.

6. Zorg ervoor dat de slachtoffers kunnen ademen

Zorg ervoor dat ook wie buiten bewustzijn is, kan ademen. De tong mag de luchtwegen niet blokkeren, en ook braaksel in de keel kan verstikkingsgevaar veroorzaken. Maak de luchtwegen vrij door het hoofd naar achteren en de kin omhoog te kantelen. Verwijder obstructies zoals een strakke stropdas of een kunstgebit. 

7. Verplaats de slachtoffers alleen bij groot gevaar

Zwaargewonde slachtoffers verplaatst u beter niet zelf omdat u de verwondingen op die manier nog ernstiger kan maken. Enkel bij brand of explosiegevaar mag u zwaargewonden evacueren.  Probeer dan het hoofd, de nek en het lichaam van het slachtoffer zo min mogelijk te verdraaien.

Terug naar nieuwsoverzicht