Nieuwsbericht

90 wordt 70 kilometer per uur

Geplaatst op
Wist u dat u vanaf 1 januari 2017 in Vlaanderen nog maar 70 kilometer per uur mag rijden buiten de bebouwde kom? Op de Waalse gewestwegen blijft de maximum snelheid 90 kilometer per uur.

In Vlaanderen was 90 kilometer per uur buiten de bebouwde kom lang de regel. Maar in de praktijk was die regel eerder de uitzondering. Overal stonden verkeersborden die de limiet op 70 kilometer per uur legden. Dat maakte dat op 6.000 kilometer wegdek al het uitzonderingsregime van 70 kilometer per uur gold, terwijl amper 2.000 kilometer de regel van 90 kilometer per uur volgde.
Die logica is nu omgedraaid. Vanaf 1 januari 2017 wordt 70 kilometer per uur de norm buiten de bebouwde kom. De hogere maximumsnelheid van 90 kilometer per uur geldt alleen nog op wegen waar afzonderlijke fietspaden liggen en waar geen bomen of gebouwen vlak naast de weg staan.

Oerwoud aan verkeersborden

De maatregel zorgt voor duidelijkere verkeersituaties en minder verwarring bij chauffeurs over de toegestane snelheid. 68 procent van de dodelijke ongevallen vindt plaats buiten de bebouwde kom, zo blijkt uit onderzoek van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Niet alleen de verkeersveiligheid gaat erop vooruit, tegelijk helpt de nieuwe regel om komaf te maken met het ‘oerwoud aan verkeersborden’ in Vlaanderen. Ongeveer 30.000 snelheidsborden kunnen voorgoed verdwijnen.

Terug naar nieuwsoverzicht