Nieuwsbericht

Aan deze 5 dingen ergeren passagiers zich het vaakst

Geplaatst op
Passagiers ergeren zich het meest aan bestuurders die hun telefoon gebruiken achter het stuur. Ook agressief rijgedrag scoort hoog. Dat blijkt uit een onderzoek dat Athlon Nederland liet uitvoeren bij duizend Nederlanders.

De top vijf van grootste ergernissen ziet er als volgt uit:

  1. Telefoongebruik achter het stuur (35 procent)

  2. Agressieve bestuurders (33 procent)

  3. Bestuurders die te langzaam rijden (14 procent)

  4. Snelheidsovertreders (9 procent)

  5. De muzieksmaak van de bestuurder (5 procent)

Hoopgevend signaal

Opvallend: ruim één op de drie passagiers ergert zich het meest aan bestuurders die hun gsm gebruiken tijdens een autorit. Vooral vrouwen en vijftigplussers vinden het irritant als hun bestuurder belt of sms’t. Respectievelijk 54 en 40 procent van de ondervraagden in die categorieën stoort zich er het vaakst aan.

Mannen en jongeren vinden gsm-gebruik tijdens het rijden minder storend dan vrouwen. Van de mannelijke ondervraagden vernoemde niet meer dan 46 procent dit als hun grootste ergernis. Bij jongeren lag dat percentage nog een stuk lager: slechts een vierde van hen stoort zich het meest aan bellende bestuurders.

Gsm’en achter het stuur is al sinds 2000 officieel verboden. Toch is het risico op een ongeval door smartphonegebruik de afgelopen jaren vertienvoudigd. Het is dus een hoopgevend signaal dat een groot deel van de passagiers dit als storend ervaart. Athlon probeert hier als mobiliteitsleverancier ook aan tegemoet te komen, aldus Niels van den Hoogen van Athlon Nederland: “Zo zien we dat bedrijven massaal gebruikmaken van de standaard ingebouwde bluetooth carkits in onze leaseauto’s.”

Heethoofden en snelheidsduivels

Ook de rijstijl van de bestuurder zorgt soms voor wrevel bij de passagiers. Vooral agressieve chauffeurs kunnen op weinig begrip van hun bijrijders rekenen: één op de drie ergert zich hier het vaakst aan. Vooral mannen geven dit aan als hun grootste bron van ergernis. 

Nog een frappant resultaat: snelheidsduivels doen vooral vijftigplussers de wenkbrauwen fronsen. Passagiers in de leeftijdscategorie van 35 tot 49 jaar ergeren zich dan weer het vaakst aan te trage chauffeurs. Ook mannen raken vaker dan vrouwen geïrriteerd door bestuurders die ver onder de maximumsnelheid blijven.

Passagiers ergeren zich ook weleens aan triviale dingen. Zo geeft vijf procent van de ondervraagden aan dat ze de bedenkelijke muzieksmaak van hun bestuurder het irritantst vinden.

Terug naar nieuwsoverzicht