Nieuwsbericht

Alles wat u niet mag missen op het 97ste Autosalon

Geplaatst op
Van zaterdag 19 tot en met zondag 27 januari 2019 vindt de jaarlijkse hoogmis voor de autoliefhebber plaats: de 97ste Brussels Motor Show. Wat valt er dit jaar te beleven op de Heizel? Athlon zet alle nieuwtjes en trends op een rij.

Traditioneel vinden in de oneven jaren de ‘kleine’ salons plaats. Die zouden minder mensen trekken, maar dat verschil vervaagt stilaan. Vorig jaar trokken meer dan een half miljoen bezoekers naar het Autosalon, dit jaar wordt gemikt op 450.000 gegadigden. Pierre Lalmand, directeur van de Brussels Motor Show: “Voor heel wat automerken is de periode rond het Salon goed voor 20% van hun jaaromzet. Op commercieel vlak zet het Salon doorgaans de toon voor het jaar dat erop volgt.”

Premières

Klein salon of niet, ook dit jaar hebben de organisatoren heel wat primeurs kunnen strikken. Vijf wereldpremières stelen de show: de hybride Ford Mondeo Clipper, facelifts van de Hyundai i40 & i40 Wagon, een speciale versie van de Jaguar F-Type Chequered Flag, een experimentele Opel GT X en de gloednieuwe Range Rover Evoque. Zij worden in Brussel voor het eerst aan de wereld getoond. Als Europese première pakt het Brusselse Autosalon uit met Mazda 3, Porsche 911 en een facelift van de Toyota Prius Hybrid. Zowat vijftig auto’s die voor het eerst in België te bezichtigen zijn, vervolledigen het rijtje.

Bij de premières valt vooral de aandacht voor ecologie op. Heel wat merken brengen hybride of volledig elektrische varianten op de markt. De Audi E-tron, een primeur voor ons land, is de eerste elektrische wagen die in België wordt gemaakt. Andere voertuigen hebben dan weer nieuwe snufjes waarmee ze hun verbruik in de stad verlagen.

Bedrijfswagens

Het Autosalon is ook het moment bij uitstek om kennis te maken met alle nieuwe bedrijfsvoertuigen die de komende maanden hun intrede doen. Denk bijvoorbeeld aan de Audi A1 en Q3 en de Mercedesmodellen A-klasse Sedan, B-klasse en GLE. Verwacht wordt dat ook Belgische premières zoals de Citroën C5 Aircross, de DS 3 Crossback, de Peugeot 508 SW en de Seat Tarraco hoge ogen zullen gooien. Daarnaast zijn de Kia e-Niro, Kia Proceed en Kia Sportage en de Lexus ES interessante wagens voor bedrijfswagenbestuurders. De BMW 3-reeks blijft uiteraard een klassieker en ook de Renault Kadjar, die in een nieuw jasje werd gestoken, maakt zijn opwachting in Brussel.
In de oneven jaren staan naast auto’s en gemotoriseerde tweewielers ook lichte bedrijfsvoertuigen in de kijker. In Paleis 12 vindt u de nieuwste bestelwagens, net als koetswerkspecialisten, ombouwers en fabrikanten. Dit jaar wordt bovendien voor de tweede keer de ‘Most Loved Van’ verkozen. Iedereen kan zijn stem uitbrengen. De winnaar wordt op 24 januari bekendgemaakt in Paleis 12.

#WeAreMobility

Naast nieuwe wagens zoomt het Autosalon dit jaar in op innovatieve mobiliteitsoplossingen. Bezoekers kunnen zich in de tijdelijke tentoonstelling #WeAreMobility (van 18 tot en met 21 januari) verdiepen in vier thema’s: gedeelde mobiliteit, stadsmobiliteit, services en ‘Dream the Future’.

Speciale aandacht gaat naar mobiliteitsoplossingen in de stad, die op korte tijd een heuse revolutie hebben ondergaan. Zo hebben de afgelopen jaren heel wat Vlaamse steden een gamma aan deelfietsen geïntegreerd in hun netwerk en schieten deelstations voor auto’s als paddenstoelen uit de grond. Ook trends als soft mobility en e-mobility krijgen een prominente plaats op de Heizel, denk maar aan e-bikes, steps en vouwfietsen.

Bij gedeelde mobiliteit denken de organisatoren voornamelijk aan Mobility as a Service (MaaS), elektrische deelwagens en e-scooters. Bij de services wordt ingezoomd op wat er op juridisch en financieel vlak allemaal komt kijken bij leasingcontracten. Daarnaast kunnen bezoekers met eigen ogen geavanceerde oplossingen als dockingstations, voorspellend onderhoud en 3D-printing aanschouwen. Of kennismaken met de innovaties op het vlak van openbaar vervoer, rijstroken en stadsmeubilair. 

‘Dream the Future’ gaat iets verder en toont bezoekers de gevolgen van autonoom transport, luchtmobiliteit, smart cities, Internet of Things (IoT), nieuwe materialen en nieuwe brandstoffen.

Droomauto’s

De salonbezoekers worden dit jaar extra verwend: voor het eerst kunnen ze in Paleis 1 de hele Motor Show lang hun ogen de kost geven op het Dream Cars Salon. Onder het thema ‘Magic City Light’ schitteren de mooiste bolides op veertig verschillende podia.

Dream Cars is gratis toegankelijk voor alle bezoekers die op 22, 23 en 24 januari naar Brussel komen, op voorwaarde dat ze vooraf het toegangsticket ‘Bonus pack’ hebben aangekocht via het online platform. Op de andere dagen bedraagt de toegangsprijs voor Dream Cars 3 euro in voorverkoop (Dream pack) of 5 euro ter plekke.

Het Autosalon opent op vrijdag 18 januari om 13 uur met een avant-première. Vanaf zaterdag 19 tot en met zondag 27 januari is het Salon elke dag toegankelijk van 10.30 tot 19 uur. De nocturnes op maandag 21 en vrijdag 25 januari duren tot 22 uur. Een standaardticket kost 15 euro.

Het overzichtsplan van het Autosalon vindt u op de website.

Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

Abonneer u gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox.
Abonneer u gratis


Terug naar nieuwsoverzicht