Cafetariaplan auto: flexibel loonpakket op maat

    donderdag 4 april 2019

    Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers een cafetariaplan. Athlon ondersteunt haar klanten al jaren in het uitwerken van een cafetariaplan in hun hr-beleid.

    Cafetariaplan

    Om talentvolle medewerkers aan te trekken, kwamen heel wat grote spelers in het verleden met een cafetariaplan op de proppen. “Het gaat om een flexibeler loonpakket met een ruim aanbod aan alternatieven dat jong talent moet overtuigen om voor de werkgever te komen werken”, stelt Philippe Fouyn, strategic account manager bij Athlon.

    In ruil voor een deel van zijn loon kan de werknemer kiezen uit een waaier aan mogelijkheden: een leasewagen (al dan niet met tankkaart), een leasefiets, een treinabonnement ... Maar niet alleen mobiliteitsproducten komen in aanmerking. Ook extra verlofdagen, verzekeringen, een computer of een smartphone kunnen tot het loonpakket behoren. Een erg ruim aanbod dus.

    Op maat van de klant

    Athlon implementeert al jaren cafetariaplannen in het hr-beleid van bedrijven, op maat van de klant. Olivier De Vos, salesmanager bij Athlon: “Ons gemotiveerde team is gespecialiseerd in de ondersteuning en implementatie van het plan. Met een specifieke ondersteuning en diepgaande knowhow, nemen wij het hele proces van de klant over.”

    In samenwerking met de werkgever schept Athlon het kader waarin werknemers hun cafetariaplan kunnen samenstellen. “Daarin verschilt het product van bijvoorbeeld het mobiliteitsbudget, waaraan wettelijk een aantal voorwaarden verbonden zijn”, legt Olivier De Vos uit. Philippe Fouyn: “Beide producten zetten in op een flexibeler loon, maar voor het mobiliteitsbudget is bepaald welke uitstoot een wagen maximaal mag hebben. Bij het Flex Income Plan is dat niet het geval, al ontwerpt Athlon voor bedrijven wel een kader waardoor werknemers automatisch kiezen voor een groenere wagen. Wij geven vlootmanagers advies over alternatieve aandrijvingen zoals CNG, waterstof, elektriciteit en hybride wagens.”

    Keuze van bestuurder

    De uiteindelijke keuze ligt bij de werknemer. Die is in de eerste plaats niet verplicht om op het cafetariaplan in te stappen: tussen de 10 en 15% van de medewerkers die een cafetariaplan krijgen aangeboden, kiezen er ook voor. Olivier De Vos: “Kiest iemand voor een wagen, dan kijkt hij best niet alleen naar de car policy  van zijn bedrijf, maar ook naar het beschikbare budget en het aantal kilometers dat hij gemiddeld aflegt. Die bepalen immers wat de meest geschikte aandrijving is.”

    “Het voordeel van een autobudget binnen een cafetariaplan, is dat de bestuurders kunnen rekenen op hoge kortingen bij autoconstructeurs. Dat heeft een positieve impact op de leaseprijs”, vult Philippe Fouyn aan. “De aankoop van een wagen is een grote hap uit het familiebudget, zeker als het over duurdere technologieën zoals die in hybride of elektrische wagens gaat. Dankzij full-operationele leasing genieten werknemers van een financiële zekerheid: een vaste huurprijs die alle onvoorziene kosten dekt. Daarnaast komen groenere wagens met een lagere CO2-uitstoot in de keuzelijst van de werknemers. Op die manier draagt een cafetariaplan bij tot de vergroening van het wagenpark en kiezen de medewerkers voor een model dat ze in het geval van een privé aankoop niet zouden hebben overwogen.”

    Ook voor arbeiders

    Een ander verschil tussen het cafetariaplan en andere producten die het loonpakket flexibiliseren, is de voorwaarde die bepaalt welke werknemers op het product mogen intekenen. “Op het mobiliteitsbudget maak je alleen aanspraak als je al minstens drie jaar recht hebt op een bedrijfswagen”, weet Philippe Fouyn. “Maar het cafetariaplan is er voor iedereen met een vast contract en een minimum aantal werkuren per week.”
    Het cafetariaplan wordt aan almaar meer werknemers aangeboden. Philippe Fouyn: “Het laatste jaar zien we bijvoorbeeld dat het ook aan arbeiders wordt aangeboden. Het is vandaag immers moeilijk om de juiste profielen aan te trekken op alle niveaus. In de war for talent  voorziet het Flex Income Plan dan ook in de behoeften van een steeds groter wordende doelgroep.”

    Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

    Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
    Schrijf gratis in