Nieuwsbericht

“Bied carpoolen aan op een dienblaadje”

Geplaatst op
Het ene na het andere filerecord sneuvelde de afgelopen maanden, en toch blijven we met z’n allen alleen in onze wagen zitten. Daar wil de UHasselt verandering in brengen. Onderzoeker Iftikhar Hussain werkte een algoritme uit dat op basis van een databank berekent wie samen kan carpoolen, wat de extra rijtijd is en hoeveel je kan besparen.

Hebt u er al eens aan gedacht om te carpoolen met uw collega’s Bert, Marie en Eva? U zou er 9 minuten langer over doen, maar per rit spaart u 2 euro uit. Geïnteresseerd? Klik hier om met uw collega’s contact op te nemen.

Het is een fictief voorbeeld, maar als het van de UHasselt afhangt, krijgen werknemers in de toekomst een dergelijk carpoolvoorstel op maat in hun mailbox. Professor Davy Janssens (UHasselt), die het doctoraat begeleidde: “Wij zijn ervan overtuigd dat je meer pendelaars aan het carpoolen krijgt door hen spontaan een oplossing aan te bieden, dan door te verwachten dat ze er zelf naar op zoek gaan.”

Te grote stap

Wie wil carpoolen kan vandaag terecht op verschillende websites. Maar je moet dus wel actief op zoek gaan. “Ja, er zijn websites waarop pendelaars zich kunnen registreren als kandidaat. Maar voor je naar zo’n website surft, moet je al overtuigd zijn van je zaak. Bovendien moet je bereid zijn om in de wagen te kruipen bij volslagen onbekenden. De stap naar carpoolen is vandaag veel te groot”, meent Davy Janssens.

Concreet carpoolvoorstel

Het algoritme dat Hussain heeft bedacht, presenteert carpoolen op een dienblaadje. Het berekent op basis van een databank – van een bedrijf of een sportclub bijvoorbeeld – welke mensen samen kunnen rijden en houdt daarbij rekening met de gewenste aankomst- en vertrektijden. Vervolgens krijgen de potentiële carpoolers een concreet voorstel, met gedetailleerde gegevens over de rijtijd en wat ze kunnen besparen.

Financiële bonus

Davy Janssens: “Mensen die nu weigerachtig staan tegenover carpoolen, kunnen er zo wel warm voor worden gemaakt. Zeker als ze meteen een zicht krijgen op de financiële bonus: de verplaatsingskosten delen, aangevuld met het fiscale voordeel, kan op lange termijn een fikse besparing opleveren.”

Proefproject gezocht

Maar zo ver is het nog niet. Davy Janssens: “Het algoritme werkt en is in staat om matches te maken om te carpoolen. Maar om mensen op lange termijn te ondersteunen en het carpoolen te faciliteren, is meer nodig. Ik denk bijvoorbeeld aan een gebruiksvriendelijke website, een betaalmodule ... Momenteel zijn we op zoek naar partners en financiering. We willen het algoritme in een proefproject testen bij een groot bedrijf of bij meerdere bedrijven op een bedrijventerrein.”

Terug naar nieuwsoverzicht