Nieuwsbericht

‘Cash for car’ kan tot 700 euro opbrengen

Geplaatst op
De teerling is (half) geworpen: eind september keurde de federale regering het voorontwerp van wet goed waardoor werknemers hun bedrijfswagen vanaf 2018 kunnen inruilen tegen cash, tenminste als de Raad van State akkoord gaat. Welke gevolgen heeft dat voor uw bedrijf?

Volgens de ‘cash for car’-regeling kan een werknemer zijn bedrijfswagen vanaf 1 januari 2018 inruilen voor een netto vergoeding. Concreet wordt een deel van het loon ontlast van de gewone sociale en fiscale bijdragen en belast volgens het stelsel van de bedrijfswagen. Het voorontwerp is voor advies overgemaakt aan de Raad van State. 

Voorwaarden

Aan de mobiliteitsvergoeding zijn enkele voorwaarden verbonden. De werkgever moet al drie jaar een systeem van bedrijfswagens hebben lopen en de werknemer moet sinds minimum één jaar met een bedrijfswagen rijden (een personenwagen, bestelwagens tellen niet mee).

Formule mobiliteitsvergoeding

Hoe berekent u de mobiliteitsvergoeding nu? U neemt de catalogusprijs op dezelfde basis als voor de berekening van het voordeel van alle aard (VAA) en vermenigvuldigt die met 17,14 procent als u geen tankkaart heeft en met 20,57 procent als u wél een tankkaart heeft. Deel dat door 12 en u krijgt het bruto maandbedrag van de vergoeding.

Voorbeeld

We gaan uit van een auto met een catalogusprijs van 30.000 euro en een CO2-uitstoot van 110 gram.

- U hebt geen tankkaart: [30.000 x 17,14%] / 12 = 428,5 euro bruto per maand

- U hebt een tankkaart: [30.000 x 20,57%] / 12 = 514,25 euro bruto per maand

Op dat bruto maandbedrag blijft de bestuurder wel het bestaande VAA betalen. Stel dat het een diesel is met 110 gram CO2-uitstoot, dan wordt hij belast op 167 euro. Aan een marginale aanslagvoet van 50 procent houdt u dus netto per maand 430,75 euro over (514,25 - 167/2).

Voorbeeld

- U hebt geen tankkaart: 428,5 euro bruto per maand - belasting op VAA (167/2) = 345 euro per maand

- U hebt een tankkaart: 514,25 euro bruto per maand - belasting op VAA (167/2) = 430,75 euro per maand

De werkgever betaalt nog ongeveer 25 euro solidariteitsbijdrage RSZ per maand en moet er rekening mee houden dat de vergoeding slechts gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar is, ongeveer zoals dat voor de auto het geval is (75% aftrekbaarheid van de vergoeding + 40% bijkomend verworpen op het VAA).

Afhankelijk van het type wagen zullen de bedragen variëren tussen de 100 en 700 euro netto.

Afwachten

Hoe groot is de kans dat u vanaf 1 januari 2018 daadwerkelijk extra cash kan opstrijken in ruil voor uw autosleutel? Frank Van Gool, algemeen directeur van Renta, de Belgische Federatie van Voertuigen Verhuurders: “De Raad van State kan nog stokken in de wielen steken. Het is een beetje technisch, maar op fiscaal en sociaal vlak kan de overheid alleen uitzonderingen (lees: lagere) bijdragen toestaan op een extra legaal voordeel als ze die voldoende redelijk en objectief verantwoordt. Het feit dat een toegekend voordeel een bepaald doel dient is acceptabel. De bedrijfswagen dient duidelijk een doel. Maar de ‘cash for car’-vergoeding an sich niet, omdat er geen enkele voorwaarde aan wordt gekoppeld. Afwachten dus.”

Terug naar nieuwsoverzicht