Nieuwsbericht

“De werkgever moet fietsen naar het werk stimuleren”

Geplaatst op
85% van de Vlamingen vindt dat bedrijven de werknemers moeten aanmoedigen om de fiets naar het werk te nemen. Dat blijkt uit een enquête van Woensdag Fietsdag. Onder het motto ‘Go With The Velo!’ wil dat actieplatform werknemers vaker de fiets op krijgen naar hun werk.

Woensdag Fietsdag, een initiatief van Cera en KBC, bracht voor het tweede jaar op rij de fietsgewoontes van de Vlaming in kaart. Dat leverde enkele opmerkelijke resultaten op. 

1. De helft van de Vlamingen (47%) neemt elke week de fiets 

De fiets wint gestaag aan populariteit: bijna de helft van de ondervraagden geeft aan minstens één keer per week zijn tweewieler van stal te halen. Dat is 3% meer dan in 2017. Opvallend: mannen (52% wekelijks) nemen vaker de fiets dan vrouwen (43% wekelijks). Wie landelijk woont, fietst bovendien minder vaak (44% wekelijks) dan wie in een stad of verstedelijkt gebied woont (51% wekelijks). Als motivatie om de fiets te nemen staat ‘een goede gezondheid’ met stip op nummer één (70%), gevolgd door de bezorgdheid over het milieu (49%) en het fietsplezier (31%). 

2. Een vierde van de woon-werkverplaatsingen (24%) gebeurt met de fiets 

Ook om naar het werk te pendelen, nemen steeds meer Vlamingen de fiets. Meer dan een derde (36%) van de ondervraagden fietst wekelijks naar het werk. Een vierde (24%) doet dat zelfs vier dagen of vaker. Hoe dichter mensen in de buurt van hun werk wonen, hoe meer ze geneigd zijn om de fiets te nemen. 59% van de Vlamingen die op minder dan tien kilometer van hun werk wonen, kiezen wekelijks voor de fiets. 

3. 85% vindt dat bedrijven hun werknemers moeten aanmoedigen om de fiets te nemen

De meeste Vlamingen zijn het erover eens dat werkgevers de fiets moeten promoten bij hun werknemers. Hoe kunnen bedrijven dat precies doen? 28% van de werknemers kan overtuigd worden met een bedrijfsfiets, terwijl 23% de fietsroute naar het werk een doorslaggevende factor vindt. Nog eens 24% ziet een elektrische fiets als een noodzakelijke voorwaarde, terwijl slechts 9% over de streep gehaald kan worden met een fietsvergoeding. Opvallend: meer dan de helft van de Vlamingen (51%) zou graag samen met collega’s naar het werk fietsen. 

4. 63% vindt het haalbaar om één autorit per week te vervangen door de fiets 

Een ruime meerderheid vindt het in principe haalbaar om één autorit per week te vervangen door een trip met de fiets. Bij Vlamingen die op minder dan tien kilometer van hun werk wonen, zien zelfs drie op de vier dat zitten. Dat is overigens ook de belangrijkste doelgroep die Woensdag Fietsdag hoopt te bereiken met de actie. 

5. Vier op de tien Vlamingen die relatief dicht bij hun werk wonen, fietsen nooit naar het werk

Dat cijfer wil Woensdag Fietsdag de volgende jaren naar beneden krijgen. Uit het onderzoek blijkt verder dat één op de drie Vlamingen altijd de auto neemt, ongeacht de afstand of het doel van de rit. Wat houdt verknochte autofans tegen om vaker de fiets te nemen? Het (slechte) weer blijkt een belangrijke factor (38%). Daarnaast geeft 27% aan ‘dat het vlotter gaat met de auto’, en nog eens 27% zegt ‘te veel te moeten meesleuren naar het werk’.

Terug naar nieuwsoverzicht