Nieuwsbericht

Eenvoudiger tanken dankzij nieuwe brandstoflabels

Geplaatst op
Sinds vrijdag 12 oktober prijken er nieuwe stickers op de pompen in alle Europese tankstations. Die moeten autobestuurders in heel Europa de juiste brandstof voor hun wagen tonen. Zo wil de Europese Unie tanken in heel Europa uniformiseren.

Alle 28 lidstaten van de Europese Unie en IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen, Servië, Turkije en Zwitserland hanteren voortaan hetzelfde label per type brandstof. Bijvoorbeeld: B7 voor diesel, E5 voor benzine, CNG voor aardgas enzovoort.

De veranderingen kaderen in een Europese richtlijn uit oktober 2014 waarmee de EU autobestuurders wil helpen om de geschikte brandstof voor hun voertuig te vinden. Zolang de Brexit niet in voege treedt, moet ook het Verenigd Koninkrijk zich aan de richtlijn houden.p>

Wat verandert er?

  • Benzine krijgt een ronde sticker waarop de letter E wordt aangevuld met 5, 10 of 85, afhankelijk van het percentage ethanol.

  • (Bio)diesel krijgt een vierkant label. Daarop staan de letter B en het maximumpercentage specifieke biobrandstoffen (7, 10, 20, 30 of 100). Reguliere diesel wordt aangeduid met B7. XTL staat voor synthetische diesel.

  • Gas wordt aangeduid met een ruitvormige sticker. H2 staat voor waterstof, CNG voor gecomprimeerd aardgas, LPG voor vloeibaar petroleumgas en LNG voor vloeibaar aardgas.

Twee labels naast elkaar
Een online informatiecampagne moet de veranderingen verduidelijken. Om verwarring te voorkomen mogen tankstations voorlopig de twee labelsystemen naast elkaar gebruiken.
Meer info: https://www.cen.eu/work/products/Labels/Pages/default.aspx

Ook in de wagen
De maatregel heeft niet alleen gevolgen voor tankstations, ook autohandelaars en -constructeurs moeten de nieuwe labels gebruiken. Auto’s die sinds 12 oktober van de band rollen moeten vlak bij de klep van de benzinetank of de brandstofdop het juiste etiket voorzien zijn. Ook in de handleiding van de wagen moeten de nieuwe symbolen toegelicht worden.

Terug naar nieuwsoverzicht