Nieuwsbericht

Recht van antwoord: “Elektrische auto’s: grote illusie of leugen?”

Geplaatst op
Ludovic De Borle, product manager bij Athlon, reageert onthutst op het opiniestuk van Philippe Casse, voormalig public relations manager van D’Ieteren, die de opkomst van de elektrische wagen “een grote illusie of een leugen” noemt.

“Met stijgende verbazing las ik het opiniestuk van Philippe Casse in Fleet Magazine, waarin hij stelt dat de doorbraak van de elektrische wagen technisch, sociaal en ecologisch onmogelijk is. De argumenten die de heer Casse aandraagt zijn nauwelijks onderbouwd en gebaseerd op foutieve of gedateerde gegevens. Hieronder weerleg ik acht van zijn meest stuitende stellingen.”

1. Het is onmogelijk om het wereldwijde thermisch aangedreven wagenpark (met ongeveer 1,25 miljard auto’s) te vervangen door elektrische voertuigen.

Ludovic De Borle: “De omslag naar elektrische voertuigen is een economische noodzaak. Studies wijzen immers uit dat er niet voldoende olie op aarde is om die 1,25 miljard wagens de komende honderd jaar te blijven aandrijven.”

2. Bij deze voorbarige aankondigingen wordt ook vergeten dat er nog steeds geen kringloopeconomie bestaat voor recyclage van lithium-ionbatterijen.

“De kringloopeconomie van batterijen is al volop begonnen. De ‘leerstof’ is onder meer te vinden op YouTube: www.youtube.com/watch?v=BnJ-BJ1aZ6Q.”

3. Een belangrijk argument is […] dat er op dit moment nog geen elektrisch alternatief is voor zware vrachtwagens.

“Vorige zomer al presenteerde Daimler zijn eerste elektrische vrachtwagen: www.daimler.com/products/trucks/mercedes-benz/mercedes-benz-electric-truck.html. Ook fabrikanten als MAN en Tesla ontwikkelen momenteel een grote e-truck.” 

4. En bovendien is er de onzekerheid over het verbruik, dat sterk afhankelijk is van de rijstijl, de buitentemperatuur en het reliëf van het parcours.

“In nagenoeg elk scenario is het verbruik van een EV per kilometer goedkoper dan dat van een dieselvoertuig. De onzekerheid over het verbruik geldt trouwens net zo goed voor brandstofvoertuigen. De verbruikscijfers die de autoconstructeurs voorleggen zijn immers niet realistisch. Uit praktijktests blijkt dat ze tot 45 procent meer verbruiken dan beloofd.”

5. En ten slotte is er een niet te verwaarlozen aantal professionele kilometervreters die voor hun werk de hele dag onderweg zijn en geen tijd hebben om te stoppen en de batterijen op te laden.

“Het opladen aan snelladers is in volle evolutie. De nieuwste generatie snelladers en batterijen kunnen nu al tot 350 kWh per uur laden. Dat betekent dat ze 400 tot 500 kilometer bijladen op 15 minuten.”

6. Hoe gaat de overheid het verlies aan accijnzen en belastingen op brandstoffen (van ongeveer 5 miljard euro) compenseren?

“De overheid is vandaag al bezig met heel andere pistes voor het innen van belastingen. De kilometerheffing is daar een voorbeeld van. Laat ons ook niet vergeten dat de overheid naast inkomsten uit brandstoffen ook inkomsten haalt uit elke kilowatt elektriciteit. Btw en de distributienettarieven die de gemeentekassen vullen zijn daar maar twee voorbeelden van.”

7. Bij elektrische voertuigen kan het verschil in verbruik tussen een rustige bestuurder en een minder rustige oplopen tot 200 procent.

“Ik mag mezelf rekenen tot deze ‘minder rustige’ bestuurders. Mijn gemiddelde verbruik bedraagt 20 kWh per 100 kilometer. De kostprijs van mijn kWh energie is ongeveer 0,15 euro/kWh. Ik verbruik dus 3 euro per 100 kilometer. Wie doet me dat na met een dieselwagen?”

8. In deze omstandigheden kunnen we gerust bevestigen dat de aankondiging van een dominante of absolute heerschappij van de elektrische auto en de totale verdwijning van diesel ofwel een illusie of een leugen is. Maar ze zullen in ieder geval twee slachtoffers maken: de consument en het milieu! Temeer omdat de vooruitgang op het vlak van verbrandingsmotoren steeds sneller zal gaan.

“Laat één ding zeker zijn, ook dit bijzonder slecht onderbouwde argument zal de ingezette e-revolutie niet meer kunnen stoppen. In het jaar 1900 zullen ook heel wat mensen gezegd hebben dat een wagen ‘maar niets is’ en men de mobiliteit best verder met paard en kar regelt.”

Terug naar nieuwsoverzicht