Nieuwsbericht

Gedaan met diesel

Het wagenpark van Visit Brussels

Geplaatst op
Brusselse overheden mogen sinds 2014 geen nieuwe dieselwagens meer aankopen of leasen. Dat geldt ook voor Visit Brussels, het toeristisch communicatieagentschap van het Brussels Gewest. “Ons wagen-park ondergaat de komende jaren een ware metamorfose: van 100% diesel schakelen we over op 100% hybride, benzine en –indien mogelijk – elektrisch”, aldus Alain Bervoets van Visit Brussels.

Overheden moeten het goede voorbeeld geven. Daarom legde de Brusselse Regering in haar Lucht-Klimaat-Energieplan uit 2014 vast dat alle dienstvoertuigen dieselvrij moeten zijn. Die maatregel moet de uitstoot van vervuilende en schadelijke stoffen beperken en de gezondheid van de Brusselaars en de planeet ten goede komen.

Voor het wagenpark van Visit Brussels heeft die beslissing ingrijpende gevolgen. “Onze vloot telt 13 voertuigen, waarvan er slechts twee op benzine rijden. De dieselwagens vervangen we nu systematisch door benzine- of hybridevoertuigen. Waar mogelijk bekijken we of ook een elektrische auto in aanmerking komt, maar in de praktijk komen daar nogal wat praktische bezwaren bij kijken: ons kantoor ligt naast het Koninklijk Paleis in Brussel en beschikt niet over een garage. Het opladen van de voertuigen is daar dus niet mogelijk. Bovendien wonen de meesten van onze medewerkers in de stad en beschikken niet altijd over een garage met elektriciteitsaansluiting.”

Centrale ligging

Visit Brussels verandert het geweer daarom van schouder en zet – net als andere Brusselse overheden – steeds meer in op het openbaar vervoer. Alain Bervoets: “Ons kantoor ligt vlak bij het Centraal Station. We zijn perfect bereikbaar met trein, metro, tram en bus. Ook moedigen we onze medewerkers aan om met de fiets naar het werk te komen.” Zo kunnen bestuurders hun leasingvoertuig aanvullen met een bedrijfsfiets via Bikelease. Ook Flexdrive zit in het keuzepakket: daarbij krijgen bestuurders een mobiliteitsbudget dat ze zelf invullen: door te kiezen voor een kleinere wagen komt er budget vrij zodat ze in de zomervakantie een monovolume kunnen huren of met een skibox op wintervakantie gaan.

Tegelijk houdt Alain Bervoets oren en ogen wijd open: “Ik sta in nauw contact met Athlon over alles wat beweegt op het vlak van mobiliteit en welke alternatieven voor diesel zich aandienen. Zij zijn mijn vinger aan de pols.”

Complete waaier aan mobiliteitsdiensten

Visit Brussels werkt voor de leasing van haar voertuigen uitsluitend samen met Athlon. “Willen wij als overheidsbedrijf beroep doen op de diensten van een onderneming, dan zijn we verplicht om daarvoor een openbare aanbesteding uit te schrijven. Athlon kwam als beste partij uit de bus omdat zij naast de bedrijfswagen de meest complete waaier aan mobiliteitsdiensten konden aanbieden. Onze samenwerking verloopt sindsdien zeer goed.”

Brussel verkennen? Kijk op www.visitbrussels.be

Terug naar nieuwsoverzicht