Nieuwsbericht

Geen fiscale en RSZ-bijdrage meer voor bedrijfsfiets en speed pedelec

Geplaatst op
Voor bedrijven die hun werknemers een fietsvergoeding of bedrijfsfiets aanbieden, gelden enkele belangrijke fiscale wijzigingen. Zo moeten werknemers geen socialezekerheidsbijdragen meer betalen op hun privégebruik. Bovendien komen ook snelle elektrische fietsen (‘speed pedelecs’) voortaan in aanmerking voor fiscale en RSZ-vrijstellingen.

1. Ook ‘speed pedelecs’ hebben voortaan recht op belastingvrije fietsvergoeding 

Wie met de fiets naar het werk rijdt, kan daarvoor een belastingvrije fietsvergoeding krijgen van 23 cent per gereden kilometer. Enkel daadwerkelijk getrapte kilometers in het kader van het woon-werkverkeer komen hiervoor in aanmerking. De bepaling geldt zowel voor (al dan niet geleasede) bedrijfsfietsen als voor de eigen fiets van de werknemer. 

Vroeger gold deze vrijstelling enkel voor gewone fietsen en klassieke elektrische fietsen (met een maximum snelheid van 25 km/u). Nu wordt de regeling ook retroactief (vanaf 1 januari 2017) ingevoerd voor snelle elektrische fietsen of ‘speed pedelecs’ met een maximumsnelheid tot 45 km/u.

2. Privégebruik van elk type bedrijfsfiets vrijgesteld van RSZ-bijdrage

Voor werkgevers die een bedrijfsfiets aanbieden, geldt nog een extra wijziging. Voortaan zijn zij geen RSZ-bijdragen meer verschuldigd op het privégebruik van de bedrijfsfiets door werknemers. Vroeger moesten werknemers een socialezekerheidsbijdrage betalen op zuivere privéverplaatsingen met hun bedrijfsfiets en de onderhouds- en stallingskosten die de werkgever betaalt. Die bijdrage werd berekend op basis van de werkelijke waarde van de fiets of de leasewaarde. 

Vandaag is dat privégebruik vrijgesteld van RSZ-bijdragen, op voorwaarde dat de fiets ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor het woon-werkverkeer. De vrijstelling geldt retroactief (vanaf 1 januari 2017) voor alle fietstypes, dus ook voor ‘speed pedelecs’. Werkgevers kunnen de RSZ-bijdragen die ze in 2017 betaalden nu dus recupereren bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. 

Terug naar nieuwsoverzicht