Nieuwsbericht

Het abc van alternatieve aandrijvingen

Geplaatst op
ABC alternatieve aandrijvingen Micro hybride, mild hybride, full hybride, plug-inhybride, bi-fuel: alternatieve aandrijvingen zijn in opmars. Dit kant-en-klare overzicht toont u welk type het beste past bij uw autogebruik.

Micro hybride

Een micro hybride is een wagen uitgerust met start-stoptechnologie. Die schakelt de verbrandingsmotor uit als de motor stationair draait. Zodra de bestuurder gas geeft, schiet de verbrandingsmotor opnieuw in gang en trekt de auto op. Dit systeem maakt het mogelijk om 5 tot 8 procent brandstof te besparen. Voorbeelden zijn de BlueMotion-versies van Volkswagen en de EcoFLEX-modellen van Opel.

Mild hybride

Een mild hybride kan niet alleen op elektriciteit rijden. De elektromotor helpt de verbrandingsmotor tijdens het optrekken. Tijdens het remmen wordt de vrijgekomen energie opgeslagen in de batterij om later opnieuw gebruikt te worden. Op die manier verbruikt de wagen tot 15 procent minder brandstof. Een voorbeeld is de Chevrolet Silverado Hybrid.

Full hybride

Volledig hybride auto’s kunnen zowel op de elektromotor als op de verbrandingsmotor rijden. Bij het optrekken neemt de elektromotor de aandrijving voor zijn rekening, waarna de verbrandingsmotor het overneemt. De batterij laadt op tijdens het remmen. Korte afstanden kunnen met een full hybride auto geheel met de elektromotor worden overbrugd. In de stad en in de file levert dat een energiebesparing op van 40 procent. Voorbeelden van volledig hybride auto’s zijn de Toyota Prius, Ford Fusion Hybrid en Lexus CT 200h.

Plug-inhybride

De batterij van een plug-inhybride kan via het stopcontact worden opgeladen. Daardoor rijdt de wagen langer op de elektromotor. Een voorbeeld is de Toyota Prius Plug-in Hybride.

Elektrisch met range extender

Elektrische auto’s met een range extender rijden volledig op stroom. Een kleine brandstofmotor springt bij wanneer de stroom op dreigt te raken. Die brandstofmotor drijft niet de wielen aan, maar laadt de accu op. De Opel Ampera is een voorbeeld van een elektrische auto met een range extender.

Bi-fuel

Auto’s met bi-fuel rijden op twee soorten brandstof uit twee verschillende brandstoftanks. Doorgaans zijn dat benzine en CNG. Waar een CNG- of lpg-motor tot voor kort achteraf ingebouwd werd, leveren steeds meer autofabrikanten ingebouwde bi-fuel-wagens af. Voorbeelden zijn de Audi A3 CNG en de Volvo V90 Bi-Fuel.

Terug naar nieuwsoverzicht