Terug naar overzicht

Kies je beter operationele leasing of financiële leasing?

Wie eraan denkt om een bedrijfswagen te leasen, vergelijkt best de voor- en de nadelen van de bestaande formules. Zo financier je bij financiële leasing enkel de huur van de bedrijfswagen voor een bepaalde periode. Je schrijft je voertuig af in je eigen boekhouding. Vervolgens kies je de optionele diensten in je leasepakket. Bij operationele leasing (de populairste formule) ga je voor een ‘all-in’ huuroplossing. Athlon helpt je alvast op weg.

 

man geeft autosleutel aan op autoweg

    Financiële leasing: enkel financiële huur

    In deze leasingformule financier je enkel de huur van de bedrijfswagen en dat voor een periode van 2 tot 5 jaar, afhankelijk van de economische levensduur van het voertuig. Wanneer het contract ten einde loopt, kun je de bedrijfswagen eventueel aankopen voor de boekhoudkundige restwaarde (maximaal 15% van de catalogusprijs).

    Bij een financiële leasing schrijf je het bedrijfsvoertuig dat je leaset af op de balans in je eigen boekhouding. Bovendien kies je zelf optioneel alle diensten — zoals verzekering, taksen en belastingen — die je wenst.

     

    Operationele leasing: totaaloplossing

    Deze leasevorm is een ‘all-in’ oplossing. Het is dan ook veruit de populairste leasingformule voor de financiering van bedrijfsvloten. Wanneer je als klant een contract voor een operationele leasing afsluit, wordt je auto door de leasingmaatschappij aangekocht en aan jou verhuurd. De auto wordt afgeschreven naar een bepaalde commerciële restwaarde.

    In deze formule staat de wagen op de balans van de leasingmaatschappij. Als leasingnemer breng jij de huur ervan in als kosten. Bij afloop van het contract heb je als leasingnemer soms de mogelijkheid om het voertuig aan te kopen. De prijs wordt bepaald aan de hand van de huidige marktwaarde, de economische situatie, het aantal werkelijk gereden kilometers, enzovoort.

    Aangezien de leasingmaatschappij eigenaar blijft van de wagen zijn bepaalde componenten zoals verzekeringen, onderhoud en herstellingen, verplicht opgenomen in het contract. Andere diensten zoals een vervangwagen, pechassistentie, winterbanden, tankkaart, … kun je als klant naar wens toevoegen. 

    Hoeveel je per maand betaalt, hangt af van de gekozen diensten, maar ook van de looptijd van het contract (standaard 4 of 5 jaar) en het aantal inbegrepen kilometers (100.000 of 120.000 km). En dat voorkomt onaangename financiële verrassingen. Het leasingbedrijf houdt je op de hoogte van de toestand van de wagen en de onderhoudsbeurten. Ideaal voor wie opvolging en administratie liever uit handen geeft.

    Financiële renting met diensten: interessant voor aankoop achteraf

    Een variant hierop is de financiële renting met diensten. Hierbij worden dezelfde diensten aangeboden als bij een operationele leasing. Ook de BIV en de verkeersbelasting zijn verplicht op te nemen in het contract. Het verschil met operationele leasing is dat de restwaarde van de leasewagen minimaal 16% bedraagt, wat lager is dan de commerciële restwaarde.

    Deze formule is vooral interessant wanneer je op het einde van het leaseperiode overweegt om de wagen aan te kopen. Ook hier staat de wagen op de balans van de leasingmaatschappij en boek je de huurprijs in als kosten.


    Hoe de kosten van je mobiliteit controleren?

    Focus op wat echt telt. Verlies geen tijd en ontdek hoe je de kosten van je mobiliteit het beste kan optimaliseren. 

    Hoe je bedrijfsmobiliteit optimaal beheren?

    Flexibele mobiliteitsoplossingen zijn een must. Ontdek hoe je de mobiliteit van je bedrijf en medewerkers kan versterken. 

    Getting you there

    Women in car with hair in the wind

    Samen de beste keuze voor jou en je bedrijf bekijken?

    Kies voor Athlon als dé specialist om je helemaal te ontzorgen. We bieden je een heldere, praktische en betaalbare totaaloplossing voor je (toekomstige) bedrijfswagen of alternatieve vervoerswijze. 

    Wil je samen met ons - zonder zorgen en rompslomp - de omslag maken naar de mobiliteit van morgen?