Nieuwsbericht

Hoe kiezen tussen financiële of operationele leasing?

Geplaatst op
Leasing is een aantrekkelijke manier om bedrijfswagens te financieren. Zo hoef je als zelfstandige of kmo geen zware investeringen te doen als je je medewerkers een firmawagen wilt gunnen. Bovendien stoten hedendaagse wagens steeds minder CO2 uit, wat ze fiscaal erg aantrekkelijk maakt. Maar kies je nu beter voor een financiële of een operationele leasing? Bepaal waar jouw prioriteiten liggen en bekijk welke extra diensten je in je leasecontract wil opnemen.

Financiële leasing

In deze leasingformule financier je enkel de huur van de bedrijfswagen voor een periode van 2 tot 5 jaar, afhankelijk van de economische levensduur van het voertuig. Wanneer het contract ten einde loopt, kan je de bedrijfswagen eventueel aankopen voor de restwaarde ervan (maximaal 15% van de catalogusprijs). Bij een financiële leasing schrijf je het bedrijfsvoertuig dat je leaset af op de balans in je eigen boekhouding. Bovendien kies je zelf optioneel alle diensten — zoals verzekering, taksen en belastingen — die je nodig acht.

Operationele leasing

Deze leasingvorm is een ‘all-in’ oplossing. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze veruit de populairste leasingformule is voor de financiering van bedrijfsvloten. Concreet betekent dit dat wanneer je als klant een operationeel-leasingcontract afsluit, de leasingmaatschappij een nieuwe wagen aankoopt, deze voorfinanciert en afschrijft naar een commerciële restwaarde. In deze formule staat de wagen op de balans van de leasingmaatschappij en breng je als leasingnemer de huur ervan in als kosten. Bij afloop van het contract heb je als leasingnemer de optie om het voertuig al dan niet aan te kopen (de prijs wordt bepaald aan de hand van de huidige marktwaarde, de economische situatie, het aantal werkelijk gereden kilometers, enz.) Aangezien de leasingmaatschappij eigenaar blijft van de wagen, zijn bepaalde componenten zoals verzekeringen, onderhoud en herstellingen, verplicht opgenomen in het contract. Andere diensten zoals een vervangwagen, pechassistentie, winterbanden, tankkaart, … kan je als klant naar eigen behoefte toevoegen of weglaten.

Hoeveel je per maand betaalt, hangt af niet alleen af van de gekozen diensten. Ook de looptijd van het contract (standaard 3 of 4 jaar) en het aantal inbegrepen kilometers (100.000 of 120.000 km) spelen een rol. Dat betekent dat je als vlootbeheerder altijd de controle houdt over je budgetten, omdat je variabele kosten vooraf kunt incalculeren. En dat voorkomt onaangename financiële verrassingen. Het leasingbedrijf volgt de volledige looptijd en houdt je op de hoogte van de toestand van de wagen en onderhoudsbeurten. Ideaal voor wie opvolging en administratie liever uit handen geeft.

Een variant hierop is de operationele renting. Hierbij worden dezelfde diensten aangeboden als bij een operationele leasing. Ook de BIV en de verkeersbelasting zijn verplicht op te nemen in het contract. Het verschil met operationele leasing is dat de restwaarde van de leasewagen minimaal 16% is, en dus kleiner dan de commerciële restwaarde. Deze formule is dus vooral interessant wanneer je op het einde van het leaseperiode de optie overweegt om de wagen aan te kopen. Ook hier staat de wagen op de balans van de leasingmaatschappij en boek je de huurprijs in als kosten.

Wil je graag de opties voor jouw wagenpark bespreken?

Athlon is dé specialist in operationele leasing met totale ontzorging. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook financiële leasingformules mogelijk, al dan niet met extra diensten. Interesse? Neem contact met ons op om een afspraak vast te leggen.

Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

Schrijf nu in

Terug naar nieuwsoverzicht