Nieuwsbericht

Hoe vermijdt u eindecontractschade?

Geplaatst op
Eindecontractschade geeft soms aanleiding tot discussie. Dat bracht de jaarlijkse tevredenheidsenquĂȘte van Athlon aan het licht. Hoe verloopt de inname en expertise van een eindeleasewagen? Wat kunnen bestuurders doen om schade te vermijden? De Mobility Reporter zet het helder op een rijtje.

Jaarlijks komen er 9000 wagens binnen bij de remarketingafdeling van Athlon, de tak van Athlon die instaat voor de verkoop van wagens die einde contract zijn. Mike Lammers, remarketing manager bij Athlon, is de man die dat proces sinds 1986 in goede banen leidt: “Onze ex-leasewagen worden via drie verkoopkanalen verkocht: 5 procent wordt overgekocht door de bestuurder van de wagen, 5 procent wordt verkocht aan particulieren via de Athlon Car Outlet en 90 procent wordt opgekocht door een van de 3500 autohandelaars met wie wij samenwerken, van wie 60 procent uit het buitenland komt.”

Wat gebeurt er met een ingeleverde wagen?

Maar welke weg legt een wagen af waarvan het leasingcontract is afgelopen? Mike Lammers: “Bestuurders kunnen hun eindeleasewagen op drie locaties afleveren: bij Athlon in Machelen, in de garage waar ze hun nieuwe auto oppikken of op de parking van hun werkgever. Lever je de wagen niet zelf af bij Athlon, dan pikt een autotransporteur hem op en rijdt ermee naar Machelen.” Voor het transport, de inname en de expertise van eindecontractwagens werkt Athlon samen met VAB Fleet Services. “We kiezen er bewust voor om met een onafhankelijke partner samen te werken”, licht Mike Lammers toe. “Op die manier garanderen we een onafhankelijke en objectieve schade-expertise. Om te beginnen controleren de erkende auto-experts van VAB of alle autopapieren, sleutels en onderdelen aanwezig zijn. Ontbrekende items worden aangerekend; een sleutel kost bijvoorbeeld al snel 200 euro.” Ook belangrijk voor de eindecontractfactuur: het aantal kilometers dat het voertuig op de teller heeft staan. Stel: een leasewagen die volgens het contract op vier jaar tijd 140.000 kilometer zou afleggen, komt binnen met 130.000 kilometer op de teller. Dan stort Athlon het bedrag dat overeenkomt met die 10.000 kilometer terug aan de klant. Heeft een auto daarentegen meer kilometers afgelegd dan begroot, dan komt dat bedrag bijkomend op de factuur. Behoort ook tot de innameprocedure: het afsluiten van de verzekering en de wegenbelasting en het schrappen van de nummerplaat.

Foto’s van schade

Voor de wagen naar de expertiseruimte gaat, wordt hij gereinigd. Daar worden alle schades gefotografeerd. “Die foto’s hebben twee doeleinden”, legt Mike Lammers uit. “Potentiële kopers tonen in welke staat het voertuig zich bevindt en de fleetmanager een overzicht geven van de schade aan het voertuig.” Dat wil niet zeggen dat Athlon elke schade aanrekent. “Een wagen die intensief gebruikt wordt, vertoont aan het einde van het contract uiteraard slijtage”, zegt Mike Lammers. “Geringe steenslag op de motorkap, een kleine bluts op het portier of beperkte interieurslijtage: dat is normale gebruiksschade die we niet doorfactureren.” Athlon hanteert bij de bepaling van de normale gebruiksschade de objectieve criteria en richtlijnen van Renta, de Belgische Beroepsvereniging van Voertuigenverhuurders.

Abnormale schade

Abnormale schade rekent Athlon wel aan. Die schade beoordelen de auto-experts in functie van het aantal kilometers en de leeftijd van de wagen, volgens de criteria van Renta..“Iemand die zijn wagen met respect en gezond verstand onderhoudt en bestuurt, als een goede huisvader, zal nauwelijks abnormale schade veroorzaken”, zegt Mike Lammers. “Dergelijke schade krijg je door roekeloos rijgedrag en een nonchalante omgang met het voertuig. Athlon rekent in dergelijke schadegevallen enkel de minwaarde aan voor het voertuig, niet de eigenlijke herstelkost. Daarvoor werken we met een schadematrix zodat onze klanten op voorhand en in alle transparantie weten hoeveel elke soort schade kost.”

Herstellingen worden complexer

De herstelling van autoschade is de afgelopen jaren een pak complexer geworden, weet Mike Lammers. “Constructeurs vervangen metaal steeds meer door lichtere materialen als plastic in een poging om de CO2-uitstoot van hun wagens te temperen. Waar je een gekraste bumper in metaal vroeger kon polieren en herspuiten, is een kras in een plastic bumper of dashboard nauwelijks te herstellen, die moet je vervangen. Of neem een zijspiegel, vandaag zijn die uitgerust met de nieuwste snufjes: verwarming, dodehoeksensor, pinker. Daardoor valt ook de herstelkost hoger uit dan vroeger, toen een zijspiegel louter bestond uit metaal en glas.”

Autohandelaren worden veeleisender

Ongeveer de helft van de eindecontractwagens van Athlon gaat naar het buitenland. Mike Lammers: “We merken dat die markten steeds veeleisender worden. Autohandelaren kijken met argusogen naar blutsen, krassen en vlekken omdat ze weten dat hun eindklanten dergelijke schades niet langer aanvaarden. Daarom is het zo belangrijk dat bestuurders hun leasingwagen met respect verzorgen en onderhouden.”

Restwaarde blijft stabiel

Herstellingen die complexer worden en veeleisende autohandelaren, ondanks die evoluties slaagt Athlon er al jaren in om de restwaarde van haar leasingwagens na afloop van het contract stabiel te houden. “Dat doen we door slim in te spelen op de veranderingen in de markt en continu te zoeken naar interessante afzetmarkten”, benadrukt Mike Lammers. “Onze klanten profiteren daar uiteraard ook van: dankzij die lage restwaardes kunnen we interessante leasingprijzen aanbieden. De restwaarde wordt grotendeels bepaald door de markt en Athlon neemt dat restwaarderisico volledig op zich. Bij de inschatting van de restwaarde gaat Athlon er van uit dat de wagen aan het einde van zijn contract in goede staat verkeert, weliswaar met de normale sporen van slijtage en gebruik. Willen we ook in de toekomst stabiele restwaardes en interessante leasingprijzen, dan zijn verzorgde en goed onderhouden wagens een must.”

Waarop let ik wanneer ik mijn auto in gebruik neem? 11 tips
 • U krijgt een splinternieuwe wagen onder uw hoede. Draag er zorg voor als een goede huisvader of huismoeder.
 • Rijd defensief en anticipeer op mogelijke gevaren.
 • Hou uw wagen in een optimale staat: onderhoud hem volgens de voorschriften van de constructeur en minimum een keer per jaar.
 • Laat schade zoals versleten remmen, kapotte zijspiegels of deuken zo snel mogelijk herstellen om erger te voorkomen.
 • Vermijd schade aan de carrosserie: vertraag als u een verkeersdrempel nadert, rijd aan een rustig tempo op onverharde wegen en open autodeuren voorzichtig bij het uitstappen in parkeergarages.
 • Probeer kleine krassen of blutsen niet zelf te herstellen, dat maakt het vaak alleen maar erger.
 • Hebt u jonge kinderen? Leg een oud deken of handdoek tussen de zetel en de kinderstoel. Zo voorkomt u onherstelbare afdrukken in de bekleding. In de handel vindt u ook op maat gemaakte autostoelbeschermers.
 • Bevestig een autostoelorganiser aan de voorste zetels. Leuk voor uw kinderen én het beschermt de achterkant van de bestuurders- en passagierszetel.
 • Hebt u een huisdier? Vervoer het in een aangepast hok of een kofferbeschermhoes, zo vermijdt u dat het dier de ruiten bekrast of de kofferbodem beschadigt.
 • Vervoert u zwaar of vuil materiaal met uw wagen? Bescherm de kofferbakruimte dan tegen schade met een beschermende plaat of deken.
 • Vogelpoep op uw auto? Vogelpoep beschadigt de lak en laat doffe plekken achter op de carrosserie. Verwijder de vlek daarom zo snel mogelijk met veel lauw water en zeker voor u ermee naar de carwash gaat, want dat maakt de schade er enkel erger op. Is de vogelpoep al uitgehard? Leg er dan een tijdje een kletsnatte spons op, voor u de vlek al deppend verwijdert.
Waarop let ik wanneer ik mijn auto inlever? 10 tips
 • Maak de auto schoon – vanbinnen en vanbuiten.
 • Leg alle autopapieren erin.
 • Controleer of het onderhoudsboekje er nog is.
 • Neem alle brandstofkaarten mee.
 • Lever alle navigatie-cd’s in, tenzij u die zelf heeft gekocht.
 • Breng alle sleutels mee: de gewone en reservesleutel, de sleutels van de radiocode, de antidiefstalsleutels voor aluminium velgen, de sleutels van de afneembare trekhaak en de sleutels van de skibox.
 • Ga na of de juiste banden erop zitten: tussen 1 april en 1 oktober de zomerbanden, de rest van het jaar de winterbanden.
 • Installeer alle extra zetels als het om een monovolume gaat.
 • Haal uw persoonlijke spullen eruit.
 • Haal zelf betaalde accessoires weg (tenzij dat schade aan het voertuig veroorzaakt), maar laat luidsprekers, antennes en spoilers zitten.

Wilt u met uw team een bezoek brengen aan de remarketingafdeling van Athlon en met eigen ogen zien hoe de eindecontractwagens aan hun tweede leven beginnen? Mike Lammers geeft u graag een rondleiding. Stuur een mailtje naar mike.lammers@athlon?com om een afspraak te maken.

Terug naar nieuwsoverzicht