Nieuwsbericht

Fiscaliteit 2020 en plug-inhybrides

Geplaatst op
In 2020 is de fiscaliteit voor bedrijfswagens grondig veranderd. In dit artikel zoomt Athlon in op de fiscaal gevolgen voor plug-inhybride-wagens.

Sinds 1 januari 2020 is de fiscaliteit  voor bedrijfswagens veel complexer geworden. Vooral de spelregels voor plug-inhybrides worden strenger om te vermijden dat sommige modellen, die als “valse hybrides” worden beschouwd, worden bevoordeeld.

Nieuwe formule fiscale aftrekbaarheid

Sinds 2020 wordt de fiscale aftrekbaarheid van plug-inhybrides – net zoals die van wagens die puur op fossiele brandstof rijden – met een nieuwe en veel complexere formule berekend. Deze geldt zowel voor nieuw ingeschreven voertuigen als voor tweedehandsvoertuigen en voertuigen die al in gebruik zijn. 

fiscale aftrekbaarheid (maximum 100% en minimum 50%) = 120% - (0,5% x brandstofcoëfficiënt) x g/km CO2

De brandstofcoefficent voor hybride en plugin-hybridemodellen zijn 1 voor combinaties met diesel en 0,95 voor combinaties met benzine. Voertuigen
met een CO2-uitstoot (NEDC 2.0) van 50 g/km of minder zijn dus minstens 95% aftrekbaar.

Minimumcapaciteit van de batterij

Voor plug-inhybrides die voor 1 januari 2018 werden besteld, verandert er niets. En ook voor volledige hybrideauto’s (zelfopladende dus) gelden er geen nieuwe, strengere voorwaarden. Werd een plug-inhybride na 1 januari 2018 besteld, dan gelden er in 2020 drie variabelen om het VAA (voordeel van alle aard) te berekenen: 

  • de CO2-uitstoot
  • het gewicht van het voertuig in rijklare toestand
  • de minimumcapaciteit van de batterij

Deze laatste factor is nieuw. Het gaat om de brutocapaciteit van de batterij: dat is de gebruikscapaciteit (nettocapaciteit) aangevuld met een kleine reservecapaciteit om de kwaliteit van het accu te vrijwaren en niet te beschadigen. Die gegevens staan nog niet in de homologatiedocumenten van de wagen, maar de dealers en importeurs beschikken wel over de informatie. 
De brutocapaciteit bepaalt of het om een echte of een valse plug-inhybride gaat. Bij echte plug-inhybrides is de verhouding tussen de capaciteit van de batterij en het gewicht van het voertuig 0,50 kilowattuur per 100 kilogram. Bovendien mag de CO2-uitstoot niet hoger zijn dan 50 gram per kilometer. Om deze verhouding te berekenen, wordt ook rekening gehouden met het gewicht van de bestuurder en de brandstof.

Valse hybrides

Als de capaciteit van de batterij kleiner is dan 0,50 kilowattuur per 100 kilogram of als de CO2- uitstoot hoger is dan 50 gram per kilometer, dan spreken we van een valse hybride. 

Valse plug-inhybride-bedrijfswagens die sinds 1 januari 2018 of later deel uitmaken van het wagenpark, zijn in 2020 duurder voor werknemer en werkgever. Dat komt omdat het VAA wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot van het overeenstemmend voertuig op fossiele brandstof. Dat overeenstemmend voertuig:

  • heeft een motor die gebruikmaakt van dezelfde fossiele brandstof
  • is van hetzelfde merk, model en koetswerktype

De autofabrikant of de importeur is verplicht om het overeenstemmende voertuig te bepalen en de FOD Financiën de nodige technische informatie te bezorgen. Die laatste publiceert een geactualiseerde, louter informatieve lijst met overeenstemmende voertuigen op zijn website. 

Wanneer geen enkel voertuig aan deze voorwaarden voldoet, wordt de CO2-uitstoot van het hybride voertuig vermenigvuldigd met de factor 2,5.

Door de veranderde autofiscaliteit, bestelden Belgische bedrijven nooit eerder zoveel “echte” plug-inhybrides. Meer informatie over de autofiscaliteit 2020 vindt u in onze gratis whitepaper. Of contacteer onze experts om u te helpen uw mobiliteitstraject voor de komende jaren uit te tekenen en beslissingen te nemen die het best aansluiten bij je bedrijf: consulting.belgium@athlon.com.

Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

Abonneer u gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox. 

Abonneer u gratis

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht