Nieuwsbericht

Innovatief vlootbeheer overtuigt talentvolle IT’ers

Geplaatst op
Een bedrijfswagen én treintickets én een leasefiets en Flexdrive, bij softwareontwikkelaar Flow Pilots goochelen de medewerkers volleerd met die mobiliteitsmix. Met zijn innovatieve vlootpolitiek heeft het bedrijf in de war on talent bovendien een stevig streepje voor op zijn concurrenten.

Flow Pilots ontwikkelt software voor bedrijven als Belfius, Agfa en Soudal. Managing Partner Koen Pellegrims: “Het gaat om de ‘sexy’ kant van softwareontwikkeling: we maken apps voor smartphones en tablets: zo hebben we voor Axa de app voor mobiel bankieren gemaakt en ontwikkelden we voor Westtoer een kustwandelroute voor smartphones.”

In de IT-sector woedt de war on talent onverminderd voort. Ook voor Flow Pilots is de grootste uitdaging om talentvolle IT’ers en grafici te vinden en te houden. Koen Pellegrims: “In onze sector hoort een bedrijfswagen willens nillens tot het standaard loonpakket. Ook al kunnen we niet om die bedrijfswagen heen, toch zien we onze innovatieve en duurzame vlootpolitiek als een manier om ons in de war on talent te onderscheiden van de concurrentie.”

Werken in de trein

Die vlootpolitiek combineert alle mogelijke vormen van mobiliteit. Flow Pilots heeft zijn kantoor vlak bij het Centraal station van Antwerpen. De auto is daar lang niet altijd de beste optie om vlot op de bestemming te geraken. Koen Pellegrims: “We hebben die locatie bewust gekozen: centraal gelegen én bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik heb liever dat mijn medewerkers een uur met de trein of bus reizen en daar al een hoop werk verzetten, dan dat ze urenlang aanschuiven in de file.”

Flow Pilots ging op zoek naar een partner die hen die mobiliteitsmix op maat van hun medewerkers kon aanbieden. “Tot mijn verrassing bleek het aanbod op de Belgische markt bijzonder pover”, vertelt Koen Pellegrims. “Toen ook onze huisbankier ons niet verder kon helpen, klopten we aan bij Athlon. Zij hadden de mobiliteitsoplossingen die wij zochten: de treintickets van Railease, de bedrijfsfiets via Bikelease en bovenal Flexdrive waarbij bestuurders een mobiliteitsbudget krijgen dat ze zelf invullen: door te kiezen voor een kleinere wagen komt er budget vrij zodat ze in de zomervakantie een monovolume kunnen huren of met een skibox op wintervakantie kunnen gaan. Dat in combinatie met de flexibele en klantgerichte aanpak van Athlon trok ons definitief over de streep.”

Vrije wagenkeuze

De medewerkers van Flow Pilots zijn vrij in hun wagenkeuze: monovolume, stadswagen, Aziatische of Europese merken, het kan allemaal. Koen Pellegrims: “Iedereen kiest de auto die het best bij zijn situatie en voorkeur past.” Dat wil niet zeggen dat de werknemers van Flow Pilots niet gestuurd worden. Ze krijgen een budget ter beschikking dat rekening houdt met de Total Cost of Ownerschip (TCO) van de wagen. Dat totale kostenplaatje behelst niet alleen de huur van de auto maar ook de fiscale bijdragen, het brandstofverbruik, de winterbanden, het onderhoud…

Koen Pellegrims: “Neem nu een van onze IT’ers. Hij woont in het centrum van Gent, waar een nijpend tekort is aan parkeerplaatsen. Naar kantoor komt hij met de trein, want dat gaat het snelst. Zijn vrouw heeft via haar werk al een ruime bedrijfswagen, dus eigenlijk heeft hij de BMW 3 Break, waar hij in principe recht op heeft, niet nodig. Hij spendeert zijn budget nu aan treintickets en een kleinere wagen. Zo houdt hij nog wat over om tijdens vakanties een dakkoffer of wagen in het buitenland te huren.”

Award

Ongeveer de helft van het Flow Pilots-personeel koos louter voor een wagen, de andere helft combineert een auto met de trein, de bus of de fiets. Het resultaat is dat de vloot een bijzonder laag CO2-gemiddelde van 103 g/km kan voorleggen. Het leverde Flow Pilots zelfs een Strategy Award op van het online link2fleet-magazine. “Die awards gaan doorgaans naar fleetmanagers van grote bedrijven”, legt Koen Pellegrims uit. “Maar onze doorgedreven innovatieve aanpak en coherente strategie overtuigde de jury blijkbaar: als kleine start-up maken we met ons vlootbeheer het verschil met onze concurrenten.”

In de begindagen nam Koen Pellegrims het vlootbeheer nog zelf voor zijn rekening: “Ik kreeg toen om de haverklap vragen over steenslag, winterbanden of de bestelling van een nieuwe wagen. Via de onlinetool en onze vaste contactpersonen bij Athlon regelen mijn medewerkers dat nu allemaal zelf. Sinds Athlon ons vlootbeheer verzorgt, kunnen wij ons weer volledig concentreren op onze kerntaken: mooie apps maken voor onze klanten.”

Terug naar nieuwsoverzicht