Nieuwsbericht

Is uw bedrijfsvervoerplan klaar?

Geplaatst op
Enkel een bedrijfswagen voorstellen aan werknemers, in Brussel is dat verleden tijd. Ondernemingen met meer dan honderd werknemers en minimum tien bedrijfswagens moeten alternatieven als de fiets of een mobiliteitspakket aanbieden. De deadline: 31 januari 2018. Athlon staat klaar om u bij die omslag te begeleiden.

De luchtkwaliteit en de mobiliteit in de hoofdstad verbeteren, dat wil de Brusselse regering bereiken met haar vernieuwde bedrijfsvervoerplan. Elk bedrijf dat op eenzelfde site in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest meer dan honderd werknemers tewerkstelt, is om de drie jaar wettelijk verplicht om zo’n plan op te stellen en een aantal verplichte maatregelen in te voeren.

Actieplan

Om te beginnen moesten de Brusselse bedrijven deze zomer intern een diagnose van hun mobiliteitssituatie opstellen. Die vormt de basis voor het tweede luik van het vervoerplan: een concreet actieplan maken. Daarin formuleren ze doelstellingen rond het gebruik van de wagen, fiets, openbaar vervoer enzovoort. Daarnaast beschrijven ze hoe ze de verplichte maatregelen zullen uitvoeren en inplannen: werknemers sensibiliseren over duurzame vervoerswijzen, een contactpersoon aanwijzen, een overdekte en beveiligde fietsenstalling installeren ... Het finale vervoerplan moeten ze tegen 31 januari 2018 aan Leefmilieu Brussel bezorgen.

Enorme uitdaging

Cécile Liénard, productmanager bij Athlon: “Er wacht de Brusselse bedrijven een enorme uitdaging. Vooral voor de kleine en middelgrote bedrijven zijn de nieuwe vervoerplannen ingrijpend. Grote ondernemingen hebben meestal een mobiliteitsmanager in dienst, maar bij bedrijven met een vloot van pakweg twintig wagens, valt het beheer doorgaans bovenop het dagelijkse takenpakket van een van de medewerkers.”

Fietsvergoeding

Voor het nieuwe bedrijfsvervoerplan moeten bedrijven heel wat zaken uitzoeken: waar vind ik een goede leverancier van bedrijfsfietsen? Hoe registreren werknemers hun kilometers om een fietsvergoeding te krijgen? Hoe zit het met de fiscaliteit? Gelukkig heeft Athlon daar de afgelopen jaren heel wat ervaring en expertise in opgebouwd en kunnen we klanten helpen om al hun vragen te beantwoorden”, zegt Cécile Liénard.

Mobiliteit van morgen

Zo staan bij Athlon sinds kort vijf strategic accountmanagers klaar om klanten te begeleiden bij strategische vraagstukken rond mobiliteit. Cécile Liénard: “Ze helpen bedrijven om vandaag de juiste beslissingen te nemen zodat ze klaar zijn voor de mobiliteit van morgen. Concreet gaan ze in gesprek met de bedrijfsleiding om een zicht te krijgen op de langetermijndoelstellingen rond mobiliteit. Die hebben vaak gevolgen voor verschillende afdelingen binnen het bedrijf, vandaar het belang om van bij het begin alle betrokkenen rond de tafel te verzamelen. In overleg bepalen we hoe de doelstellingen van het bedrijf verzoend kunnen worden met de federale en regionale wetgeving en fiscaliteit en toekomstige evoluties zoals de elektrische en zelfrijdende wagen.”

Parkeerplaatsen beperken

Naast die adviserende rol staat Athlon zijn klanten bij tijdens het uitwerken van concrete acties. Cécile Liénard: “Voor het bedrijfsvervoerplan in het Brusselse Gewest kunnen we bedrijven bijvoorbeeld tips geven rond de beperking van parkeerplaatsen of de introductie van alternatieve vervoerswijzen bij werknemers. Daarnaast helpen we bij het opstellen of screenen van een car, fiets- of mobility policy. Dat gebeurt steeds op maat van het bedrijf, want elke onderneming heeft uiteenlopende doelen en noden. Het tijdperk van one size fits all ligt achter ons.”

Tools voor mobiliteitscoördinatoren

Minstens even belangrijk is het mobiliteitsbeheer an sich. Athlon heeft daarvoor de nodige tools ontwikkeld voor het managementteam en mobiliteitscoördinatoren. Daarmee kunnen ze opvolgen of medewerkers effectief gebruikmaken van alternatieve vervoerswijzen. Die kennis is belangrijk om tijdig bij te sturen en te communiceren, wil het bedrijf zijn doelstellingen rond alternatieve mobiliteit halen.

What’s in it for me?

Om alle werknemers te informeren over de nieuwe maatregelen organiseert Athlon ook geregeld infosessies voor grotere bedrijven. “Rechtstreeks met de medewerkers communiceren is cruciaal om een draagvlak te creëren voor alternatieve mobiliteitsoplossingen. We tonen werknemers letterlijk ‘What’s in it for me?’. Neem nu een auto in combinatie met een bedrijfsfiets. In totaal valt dat voor de bestuurder voordeliger uit. Hij moet namelijk geen voordeel van alle aard betalen op de fiets als hij die voor woon-werkverkeer gebruikt, hij krijgt een fietsvergoeding én hij krijgt een degelijke, goed onderhouden fiets ter beschikking.”

(i) www.leefmilieu.brussels/themas/mobiliteit/vervoerplannen/bedrijfsvervoerplannen

Terug naar nieuwsoverzicht