Nieuwsbericht

Elektrische laadpalen op je bedrijfsparking: waar moet je rekening mee houden?

Geplaatst op
Elektrificatie van het wagenpark is een hot topic in veel kmo’s. Plug-in hybrides maken steeds vaker een vast onderdeel uit van de bedrijfsvloot en ook elektrische wagens maken gestaag hun intrede. De meeste elektrische wagens die nu verkocht worden, kunnen tot zo’n 400 kilometer rijden voor ze opgeladen moeten worden. Dat maakt ze als bedrijfswagens breder inzetbaar, maar toch blijft de beperkte publieke laadinfrastructuur hét heikele punt voor veel bedrijven. Wil je als bedrijfsleider niet afhankelijk zijn van het bestaande netwerk van publieke laadpalen, dan kan je overwegen om een of meer laadpalen te installeren op het bedrijfsterrein. En dat vraagt de nodige voorbereiding…

Analyseer de situatie

Wat begint bij één plug-in hybride of elektrisch voertuig, kan binnen afzienbare tijd uitbreiding nemen. Daarom is het van groot belang dat vooraf goed wordt onderzocht welke locatie op het bedrijfsterrein het meest geschikt is voor het plaatsen van laadpalen. Hoeveel vermogen staat er momenteel maximaal ter beschikking? Is er een apart laadcircuit nodig om het (toekomstige) aantal chauffeurs te bedienen? Hoeveel parkeerplaatsen moeten er voorbehouden worden voor het laden? En hoe plaats je laadpalen zo kort mogelijk bij de elektrische installatie, zodat de bekabelingskosten tot een minimum worden beperkt? Een dergelijk onderzoek laat je toe om de meest kostenefficiënte en future-proof oplossing op maat van je bedrijf uit te werken.

Bepaal wie mag laden

Wie een elektrisch laadstation installeert, kan niet zonder een online beheersysteem met laadpassen. Zo bepaal je aan de hand van gebruikersidentificatie wie van de laadpunten gebruik kan maken. Het systeem monitort onder meer de dagelijkse activiteit, het kWh-verbruik en de CO2-besparing van je chauffeurs. De directe toegang tot deze gegevens maakt jouw taak als bedrijfsleider of fleetmanager gemakkelijker, omdat het volledige kostenplaatje altijd helder blijft. Wil je ook de klanten en leverancier de mogelijkheid geven om hun wagen op te laden? Ook die optie is perfect in te bouwen in je laadsysteem. Het is bovendien ideaal om de dienstverlening, het groene imago en de toekomstgerichte visie van je bedrijf als troef uit te spelen.

Vermijd downtime

Maar wat als het aandeel elektrische of hybride wagens in je wagenpark of bij je bezoekers toeneemt? Wanneer verschillende chauffeurs hun batterij tegelijk willen opladen, kan dat kan de netaansluiting overbelasten. Het resultaat: stroomuitval. Dat kan je voorkomen door dynamic load balancing in te bouwen. Zulk een systeem meet de netaansluiting per seconde, waardoor eventuele overbelasting wordt geregistreerd. Op dat moment wordt het laden van de elektrische wagens of plug-in hybrides tijdelijk vertraagd, zodat het beschikbare vermogen automatisch gelijkmatig over alle aangesloten laadpunten verdeeld wordt.

Maak duidelijke afspraken

Uiteraard is de technische kant slechts één aspect van het project. Ook de mindset van de bestuurder is niet onbelangrijk. Elke chauffeur moet bewust leren omgaan met deze nieuwe mobiliteit. Elektrisch laden werkt namelijk anders dan traditioneel tanken. Benzine, diesel of gas tank je onderweg, meestal als je tank bijna leeg is. Elektrische of plug-in hybride wagens slaan hun energie op in een accu. En die moet regelmatig opgeladen worden. Daarom vraagt de opening van een laadstation op het bedrijf een stuk (her)opvoeding van je chauffeurs. Neem dus alle do’s en dont’s klaar en duidelijk op in een aangepaste car policy. Maak alle bestuurders door middel van signalisatie attent op de nieuwe veiligheidsvoorschriften die gelden in en om het laadstation. Zo zetten jullie samen de stap naar een vlotte, ongevalvrije vergroening van je wagenpark.

Meer informatie?

Raadpleeg onze webpagina over laden.

Praktische vragen over de installatie van laadpalen in jouw bedrijf?

Neem contact op met Athlon. Eén van onze experts begeleidt je graag met de voorbereiding en het maken van de juiste keuzes voor jouw wagenpark.

 

Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

Schrijf nu in
Terug naar nieuwsoverzicht