Nieuwsbericht

Leaseprijs elektrische wagens lang te hoog ingeschat

Geplaatst op
Na een grondige analyse van de kosten voor onderhoud, verzekeringen en restwaarde heeft Athlon haar prijzen voor elektrische voertuigen aangescherpt. De kosten voor leasing van EV’s werden in het verleden te hoog ingeschat.

In 2009 was Athlon de eerste leasingmaatschappij in België die een elektrische wagen in leasing aanbood. Sindsdien vergaarde ze heel wat expertise over het beheer van elektrische voertuigen. Ludovic De Borle, productmanager bij Athlon: “We zijn tot de vaststelling gekomen dat een elektrische wagen minder onderhoud vraagt dan een brandstofwagen. De reden: een EV heeft geen verbrandingsmotor, geen koppeling en geen uitlaat en dus minder slijtagedelen. Bovendien hoeft er geen olie ververst te worden. Daarnaast slijten de remmen minder snel dankzij het regeneratieve remvermogen van de elektrische auto.”

Minder schadegevallen

Athlon nam ook de prijs voor verzekeringen onder de loep. Ludovic De Borle: “Oorspronkelijk berekenden we de verzekeringspremie van al onze wagens op basis van de catalogusprijs en het aantal pk. Maar door die berekeningswijze viel een elektrische auto steevast duurder uit dan zijn equivalent op brandstof. Vandaag blijkt uit onze statistieken net dat bestuurders van EV’s minder schade veroorzaken aan hun wagen en dat die schade bovendien minder ernstig is. Daarom hebben we nu specifieke verzekeringsproducten voor elektrische voertuigen. Die zijn 30 procent goedkoper dan de oude verzekeringspremies.”

Restwaarde blijft stijgen

Ook de restwaarde, de prijs voor de verkoop van een ex-leasewagen, gaat voor elektrische voertuigen de hoogte in. “De tweedehandsmarkt voor EV’s komt nu echt op gang. Het leasecontract van de eerste elektrische wagens loopt af en ondanks het kleine aanbod merken we veel interesse. De bedragen die autohandelaars en particulieren ervoor neertellen liggen hoger dan de waarde die we er vier tot vijf jaar geleden voor hadden ingeschat. Dat laat ons toe om ook de huidige leaseprijs voor EV’s te drukken.”

Terug naar nieuwsoverzicht