Nieuwsbericht

Nieuwe boekhoudregels voor leasecontracten

Geplaatst op
Volgt uw bedrijf de boekhoudstandaard van de International Accounting Standards Board (IASB)? Dan moet u vanaf 2019 alle leasecontracten in uw balans inschrijven, inclusief de leasefacturen voor uw wagenpark. Athlon staat klaar om u bij die transitie te helpen.

Na twintig jaar wordt op 1 januari 2019 een nieuwe internationale boekhoudstandaard of International Financial Reporting Standard (IFRS 16) van kracht. Alle beursgenoteerde bedrijven in de Europese Unie en andere ondernemingen die de IFRS-regels toepassen, zullen hun leasecontracten voor gebouwen, kopieerapparaten, bedrijfswagens … vanaf dan anders moeten boeken.

Financiële gezondheid

Volgens de huidige regels voeren boekhouders de operationele leasefacturen in als kosten op de resultatenrekening. Financiële leasing komt wel als schuld op de jaarbalans. Het verschil tussen beide soorten van leasing? Bij operationele leasing huurt u uw auto voor een bepaalde periode, bij financiële leasing koopt u de auto uiteindelijk aan. Vanaf 2019 moet uw boekhouder de operationele leasecontracten ook aangeven als schuld op de jaarbalans. Het doel? Investeerders meer inzicht geven in de financiële gezondheid van een onderneming.

De nieuwe standaard geldt niet alleen voor alle nieuwe overeenkomsten, maar ook voor bestaande leasecontracten die aflopen na 1 januari 2019. Als uw bedrijf de IFRS-regels volgt, doet u er goed aan om u nu al voor te bereiden.

Schakel de hulp in van Athlon

Athlon staat klaar om u te begeleiden. Uw Athlon-accountmanager beschikt over alle data die u nodig heeft om de omslag naar de nieuwe boekhoudstandaard te maken. Neem vandaag nog contact op!

Meer weten over de nieuwe IFRS 16-standaard? Surf naar http://ww.ifrs.org/.

Terug naar nieuwsoverzicht