Nieuwsbericht

Nieuwe regels aftrekbaarheid wagens in de maak

Geplaatst op
Vanaf 2020 verlaagt de federale regering de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens. De aftrekbare autokosten worden nog meer afhankelijk van de CO₂-uitstoot.

Eind juli sloot onze federale regering het zomerakkoord af, met daarin de aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting. Om het budget neutraal te houden kondigde de regering ook een aantal compenserende maatregelen af, waaronder de vermindering van de aftrekbaarheid van bedrijfswagens. De maatregelen op een rij:

  • De fiscale aftrekbaarheid van wagens zal meer in lijn liggen met hun uitstoot. Daardoor worden zwaar vervuilende auto’s fiscaal veel minder interessant. Elke gram uitstoot zal in de toekomst invloed hebben op de aftrek.
  • De aftrek van brandstofkosten (vandaag nog 75 procent) wordt variabel in functie van de CO₂-uitstoot.
  • De aftrek van de kosten voor elektrische wagens daalt van 120 naar 100 procent, met als maximum de aankoopprijs.
  • Hybrideauto’s met een relatief lichte elektrische batterij vallen vanaf 2020 buiten het fiscaal gunsttarief. 
  • Voor eenmanszaken zal de aftrekbaarheid van wagens bovendien gelijk worden getrokken met de vennootschappen.

De aangekondigde hervormingen zullen in de komende maanden naar wetteksten worden vertaald. Zodra de details bekend zijn zullen wij u verder informeren via de Athlon Mobility Reporter en de Wet- & Fiscuswijzer. Wij zullen onze klanten ook persoonlijk informeren en helpen. Hebt u in tussentijd al vragen, contacteer dan gerust uw Athlon-accountmanager.

Terug naar nieuwsoverzicht