Nieuwsbericht

Nieuwe test brandstofverbruik belooft realistische cijfers

Geplaatst op
De meeste auto’s verbruiken in realiteit een pak meer dan de constructeur opgeeft. Vanaf september 2017 zou dat verleden tijd moeten zijn: de nieuwe wereldwijde WLTP-testcyclus belooft realistische cijfers. Maakt ze die belofte waar?

Dat auto’s meer verbruiken dan fabrikanten beweren, was jarenlang een publiek geheim. Autoconstructeurs meten hun officiële verbruikscijfers en emissies al sinds de jaren tachtig volgens de New European Driving Cycle (NEDC). De richtlijn werd voor het laatst aangepast in 1997 en voldeed niet meer aan de krachtigere en zwaardere auto’s van vandaag en de veranderde rijomstandigheden.

In 2015 barstte wereldwijd het dieselgateschandaal los. De Europese Unie kondigde in de nasleep daarvan onafhankelijke uitstoottests aan. De Europese economische commissie van de Verenigde Naties (UNECE) gaf experts uit Europa, Japan en India de opdracht om de nieuwe WLTP-richtlijnen te ontwikkelen. WLTP staat voor Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures.

Hoe verloopt de transitie naar WLTP?

  • WLTP wordt officieel van kracht voor nieuwe automodellen vanaf september 2017.
  • Vanaf september 2018 geldt de WLTP-norm voor elke nieuwe auto.
  • Vanaf 1 september 2019 zullen ook stockwagens met een NEDC-normverbruik verplicht de WLTP-gegevens moeten tonen.

Wat is het verschil tussen de oude NEDC-testcyclus en de nieuwe WLTP-testcyclus?

  NEDC   WLTP 
Verspreiding   Europese norm Wereldwijde norm
Testcyclus  Eén uniforme testcyclus Drie mogelijke testcycli, in functie van de verhouding tussen gewicht en vermogen
Duur  Cyclus van 20 minuten Cyclus van 30 minuten
Afstand  Cyclus van 11 kilometer  Cyclus van 23,25 kilometer
Verkeer in of buiten de stad 37% stadsverkeer; 63% buiten de bebouwde kom 13% stadsverkeer; 87 % buiten de bebouwde kom
Gemiddelde snelheid 34 km/u 46,5 km/u
Maximumsnelheid  120 km/u

131 km/u

Invloed van opties Houdt geen rekening met de impact van opties op de CO2-uitstoot en het verbruik Houdt geen rekening met de impact van opties op de CO2-uitstoot en het verbruik
Testtemperatuur  20-30°C 23°C

Aanvullend: test op de weg

De WLTP-testcyclus vindt net als de NEDC-testen plaats in een laboratorium. Dat is noodzakelijk, zegt ACEA, de Vereniging van Europese Autobouwers: “Enkel tests in labo’s maken het voor consumenten wereldwijd mogelijk om de CO2-uitstoot en het verbruik van verschillende auto’s op een objectieve manier te vergelijken.”

Tegelijk wil Europa de nieuwe testcyclus nog aanvullen met een Real Driving Emissions-test of RDE-test. Die wordt uitgevoerd op de openbare weg en moet uitwijzen of de uitstoot van een auto in de praktijk de wettelijke normen niet overschrijdt. De testomstandigheden van de RDE zijn beter aangepast aan de realiteit dan die van de WLTP of de NEDC.

Meer informatie over de WLTP-test: www.wltpfacts.eu.

Nog vragen? Uw contactpersoon bij Athlon helpt u graag verder. Download Milo in de Apple App Store of Google Play Store.

Terug naar nieuwsoverzicht