Nieuwsbericht

Rijden met winterbanden: wat zijn de voor-en nadelen?

Geplaatst op
Wie professioneel bezig is met vlootbeheer krijgt van bestuurders van een bedrijfswagen wel eens de vraag om winterbanden te laten monteren. Die zijn vaak niet standaard inbegrepen in het leasecontract. Loont het de moeite om deze optie op te nemen in het contract of is het overbodige luxe voor wagens die ‘s winters hoofdzakelijk op Belgische wegen rijden? Laten we even de voor- en de nadelen wikken en wegen…

Winterbanden: jazeker!

Betere grip op de weg

Door hun speciale rubbersamenstelling hebben winterbanden meer grip op de weg bij temperaturen lager dan 7 graden. Bovendien voert het aangepaste bandenprofiel overtollig water sneller af. Je wagen zal dus merkelijk stabieler op de baan liggen.

Kortere remweg

Als het glad is op de weg wordt het met zomerbanden moeilijk om tijdig te stoppen als er zich een onverwachte situatie voordoet. Met winterbanden anticipeer je sneller op een voetganger die plots oversteekt of een voorligger die abrupt stopt.

Minder slijtage van je zomerbanden

Logisch: omdat je je zomerbanden ‘s winters een rustperiode gunt, sluiten ze maar half zo snel. Ze hoeven bovendien de gure weersomstandigheden niet te doorstaan, wat hun levensuur extra verlengt.

Je vermijdt boetes op skivakantie

In veel wintersportlanden, zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, zijn winterbanden verplicht tijdens winterse weersomstandigheden. Rijd je rond zonder en word je gecontroleerd, dan loop je kans op een fikse boete.

Winterbanden? Nee, bedankt.

Extra montage- en stockeringskosten

Winterbanden zijn op zich niet veel duurder dan zomerbanden. Maar het monteren brengt wel jaarlijks extra kosten met zich mee. Als je winterbanden gemonteerd zijn, moeten je zomerbanden bovendien ergens opgeslagen worden. Niet iedereen heeft daar plaats voor. Vaak kan je je banden, tegen een vergoeding, bij een bandcentrale of garage opslaan tot de volgende lente.

Extra montage- en stockeringskosten

Winterbanden zijn op zich niet veel duurder dan zomerbanden. Maar het monteren brengt wel jaarlijks extra kosten met zich mee. Als je winterbanden gemonteerd zijn, moeten je zomerbanden bovendien ergens opgeslagen worden. Niet iedereen heeft daar plaats voor. Vaak kan je je banden, tegen een vergoeding, bij een bandcentrale of garage opslaan tot de volgende lente.

Wachttijden

Een bandenswitch kan tot een uur in beslag nemen. Doet je bestuurder geen kantoorjob en heeft hij/zij geen laptop ter beschikking om in de wachtzaal te werken? Dan kost de montage kost jou als werkgever dus niet alleen geld, maar ook extra werktijd.

Hoger brandstofverbruik

Feit: je verbruikt meer brandstof als je met winterbanden rijdt bij niet-winterse omstandigheden. Naarmate het kouder wordt, neemt bovendien de bandenspanning af. Ook dat heeft een negatieve impact op het brandstofverbruik. Dit kan je ten dele opvangen door de banden iets sterker op spanning te zetten dan standaard door de fabrikant aanbevolen.

Zijn vierseizoensbanden een oplossing?

Naast zomer- en winterbanden bestaan er ook nog vierseizoensbanden of ‘all-seasons’. Zoals de naam al verraadt, zijn deze banden een soort tussenoplossing die zowel in de zomer als in de winter worden gebruikt. Helaas gaan dan ook de beste eigenschappen van zomer- of winterbanden wat verloren. Bij heel hoge of lage temperaturen presteren ze dus minder goed dan de aangepaste banden. Vierseizoensbanden zijn dus zeker het overwegen waard in een gematigd klimaat zoals het onze. Ga je echter elk jaar op wintersport of rijd je ‘s zomers meestal naar landen met een zuiders klimaat? Dan kies je beter voor zomer- of winterbanden.

Het advies van Athlon

Voor wie de veiligheid van zijn chauffeurs vooropstelt, wegen de nadelen van winterbanden niet op tegen de voordelen. Daarom neemt Athlon ze meestal standaard op in het operationele leasecontract. Zo hoef je je als leasingnemer geen zorgen te maken over onverwachte kosten op een later tijdstip. Voor bestelwagens, waarbij tijdsbesparing en uptime uiterst belangrijk kunnen zijn, raden we echter wel vierseizoensbanden aan.


Nog specifieke vragen over winterbanden bij leasewagens?

Neem contact op met Athlon. Eén van onze experts luistert naar je vragen en beantwoordt ze met plezier.


Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

Abonneer je gratis en ontvang Athlon FleetForward meteen in jouw mailbox.

Schrijf gratis in

Terug naar nieuwsoverzicht