Nieuwsbericht

Uw wagen leest straks uw gedachten om ongevallen te voorkomen

Geplaatst op
Een auto die anticipeert op de manoeuvres van zijn chauffeur, dat belooft de Brain-to-Vehicle-technologie van Nissan. De technologie staat nog in haar kinderschoenen, maar kan op termijn duizenden ongevallen voorkomen

Zelfrijdende wagens zijn al een tijdje the talk of the town in autoland. Maar constructeurs bouwen ook volop aan semiautonome auto’s, die slechts bepaalde acties van de chauffeur overnemen. De Brain-to-Vehicle-technologie is gebaseerd op hersengolfonderzoek. De toepassing kan semiautonome auto’s verrijken.

Snellere manoeuvres

Dankzij de technologie kan een auto in de toekomst sneller herkennen of een chauffeur op het punt staat om te remmen of een uitwijkmanoeuvre uit te voeren. De gedeeltelijk zelfrijdende auto neemt de controle dan tijdelijk over van de chauffeur en voert het manoeuvre zo’n 0,2 tot 0,5 seconde sneller uit. Zeker op snelwegen kan die halve seconde het verschil maken tussen leven en dood.

Het project staat volgens Nissan nog in zijn kinderschoenen. Op een praktische toepassing is het zeker nog 5 tot 10 jaar wachten. Hersenonderzoek dat de activiteit van onze neuronen meet, zit wel al een tijdje in de lift. Onderzoekers kunnen onze breinactiviteit gedetailleerd meten en interpreteren. Dat gebeurt via EEG-onderzoek (elektro-encefalografie), waarbij de elektrische patronen in een brein worden geregistreerd. Meestal gebeurt dit via een headset met elektroden die in direct contact staat met de hoofdhuid. Zulke headsets worden vandaag al in de praktijk gebruikt, bijvoorbeeld bij bepaalde videospelletjes.

Gemakkelijk verstoord

De kwaliteit ervan staat nog niet helemaal op punt, waardoor de nauwkeurigheid van de metingen vaak te wensen overlaat. Dat komt omdat het contact tussen de elektroden en de hoofdhuid gemakkelijk verstoord raakt. Bovendien kan de elektrische stroming die onze spieren produceren de meting in de war sturen. Sommige neurologen staan dan ook nog wat sceptisch tegenover het gebruik van EEG-headsets in auto’s.

Nissan laat zich in de zoektocht naar een hersengestuurde wagen begeleiden door de Swiss Federal Institute of Technology. Dat zette eerder de schouders onder de Cybathlon, een soort Paralympische Spelen waarbij de deelnemers gebruikmaken van bionische hulpmiddelen zoals EEG. De autobouwer werkt ook samen met het National Institute of Scientific Research in Canada, en Bitbrain, een Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het meten en digitaliseren van hersensignalen.

Slim alternatief

Nissan is overigens niet het eerste autobedrijf dat de mogelijkheden van de Brain-to-Vehicle-technologie verkent. Renault voerde in 2016 al experimenten met EEG uit. In 2015 maakte Jaguar bekend dat het een methode zocht om hersengolven te meten. Het doel: ingrijpen als een chauffeur de controle over de weg dreigt te verliezen.

Brain-to-Vehicle-technologie kan in de toekomst een ‘slim’ alternatief vormen voor chauffeurs die een zelfrijdende auto een stap te ver vinden. Bovendien kan ze de algemene rijveiligheid sterk verbeteren. Maar eerst moeten de autobouwers nog flink schaven om de techniek op punt te stellen.

Terug naar nieuwsoverzicht