Nieuwsbericht

VDAB Aalst kiest resoluut voor duurzaam woon-werkverkeer

Geplaatst op
Sinds juli 2018 is het hoofdkantoor van de VDAB in Aalst tijdelijk gesloten voor een grondige renovatie. De medewerkers kunnen op andere werkplekken terecht. Om hen vlot ter plaatse te krijgen, dacht de jobbemiddelaar een duurzame mobiliteitsstrategie uit, waarin ook vier elektrische poolwagens van Athlon Rental Services voorzien zijn.

De VDAB-medewerkers worden anderhalf jaar lang gehuisvest op drie locaties: het VDAB-centrum Tragel in Aalst, een pop-upwerkwinkel en een tijdelijke site in Haaltert. Om elke medewerker zo vlot en duurzaam mogelijk op zijn of haar nieuwe werkplek te krijgen, koos VDAB Facility voor een doordachte mobiliteitsstrategie. 

STOP-principe

De VDAB pleit voor een duurzaam woon-werkverkeer volgens het STOP-principe. Stappen heeft prioriteit. Dan volgen trappen, het openbaar vervoer en pas dan personenwagens. 

Om zijn werknemers te motiveren om te voet of met de fiets te komen, voorziet de VDAB in alle tijdelijke vestigingen douches of kleedruimtes en een laadinfrastructuur voor elektrische fietsen. In de pop-upwerkwinkel komen er vier werkfietsen waarmee werknemers naar het VDAB-kantoor Aalst Tragel kunnen trappen. Wie dat wil, krijgt bovendien een (traject)abonnement voor de trein of de bus.

Groene auto’s

Vanuit de stations van Aalst en Denderleeuw kunnen werknemers gebruikmaken van shuttlediensten die hen naar hun tijdelijke werkplaats brengen. In samenwerking met Athlon Rental Services voorziet de VDAB ook in vier elektrische voertuigen waarmee medewerkers tussen de kantoren kunnen pendelen of klanten kunnen bezoeken. Olivier Draps, senior account manager bij Athlon, zat daarvoor samen met VDAB-fleetmanager Alain Caytan: “Voor de VDAB is het belangrijk dat de wagens op groene stroom rijden en makkelijk op te laden zijn.”

Athlon biedt via het Car2Use-concept deelauto’s aan op bedrijventerreinen. Olivier Draps: “Het VDAB-project werkt anders: alleen VDAB-werknemers maken gebruik van de poolwagens.” De afgelopen maand werden de wagens al intensief gebruikt. “Medewerkers fietsen of sporen naar het werk, om van daaruit met de poolwagens naar klanten te rijden”, klinkt het bij VDAB Aalst.

Olivier Draps: “Die poolwagens maken deel uit van onze Rental Fleet, die we een maand tot anderhalf jaar aan klanten verhuren. Door samen met onze klanten te zoeken naar goede oplossingen, bouwt Athlon mee aan de mobiliteit van de toekomst. Als de huidige maatregelen succes hebben, wil VDAB ze in de toekomst uitrollen naar andere provincies.”

Terug naar nieuwsoverzicht