Nieuwsbericht

Veilig op wintersport

Geplaatst op
Een vastgevroren handrem, geklungel met sneeuwkettingen of te slappe winterbanden… Deze winterse ongemakkelijk zijn gemakkelijk te voorkomen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Onderstaande tips helpen u snel en veilig naar uw winterse bestemming. Goede reis! Is uw auto al winterklaar?

Is uw auto al winterklaar?

In winterse omstandigheden heeft de auto het extra zwaar. Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan en schaf spullen aan die u kunnen helpen bij winterse ongemakken.

 • Neem ijskrabbers, ruit- en slotontdooier mee. Ook een schep, veger, werkhandschoenen, warme kleding, dekens, iets te eten en drinken zijn zaken om aan te denken. Mocht u in diepe sneeuw belanden, dan zijn een paar matten geen overbodige luxe.
 • Als u een ijsdeken over de voorruit bevestigt, hoeft u niet te krabben.
 • De deuren van uw auto kunnen vastvriezen. Dit kunt u voorkomen door de rubbers in te vetten. Hiervoor zijn speciale sticks te koop. Zijn uw deuren toch vastgevroren, dan kan het helpen om de deur een extra duw te geven, waardoor het ijs breekt.
 • In de winter is het beter om de handrem niet te gebruiken. De auto kan dan in P of in zijn versnelling staan. Mocht uw handrem toch vastgevroren zijn, trek hem nog eens extra aan om het ijs te breken of laat de motor draaien, zodat alles ontdooit.

Snel en veilig op wintersport

Een goede voorbereiding van uw reis helpt om de reistijd naar de plaats van bestemming te beperken. Regel dus zoveel mogelijk van tevoren. Wij helpen u graag een eindje op weg.

 • Als u uw vakantiebestemming hebt gekozen, is het raadzaam te informeren welke verkeersregels in dat land (en de landen waar u doorheen rijdt) gelden.
 • Voor Zwitserland, Oostenrijk en sommige Duitse binnensteden zijn vignetten of milieustickers nodig. Schaf deze aan voordat u vertrekt om onnodig oponthoud en/of boetes te voorkomen.
 • In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht. U ziet dat aan een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting erop. Heeft u nog nooit sneeuwkettingen gebruikt? Oefen dan een keer thuis. U ziet dan meteen of uw sneeuwkettingen passend zijn.
 • Zorg dat uw navigatiesysteem up-to-date is en de juiste kaarten van uw reisweg bevat.
 • Zorg dat u rijdt als het minder druk is. Verkeersdruktekalenders vertellen u wanneer u het best naar het skigebied kunt vertrekken. Houd ook de actuele verkeersinformatie in de gaten.
 • Natuurlijk is het fijn om snel op de plaats van bestemming te zijn. Maar verlies de veiligheid hierbij niet uit het oog. Zorg dat u uitgerust bent, rijd maximaal twee uren achterelkaar en stem uw rijgedrag af op de winterse omstandigheden.

Winterbanden

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar wel een verstandige keuze. In veel andere landen moet u met winterbanden rijden. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel dan zomerbanden. Uw auto houdt zo bij lage temperaturen een goede grip op de weg.

Waar moet u op letten

 • All Season banden hebben de kenmerken van zomer- en winterbanden ineen. De meeste All Season banden worden erkend als winterbanden. Dit is te zien aan het “ijsbergje” op de zijkant van de band.
 • Winterbanden geven dan wel meer grip, maar voorzichtigheid is nog steeds geboden. Uw remweg is langer bij gladheid, ook als u met winterbanden rijdt. Blijf dus goed opletten en houd u aan de snelheid.
 • Houd uw de spanning van uw winterbanden hoog. Te slappe banden zorgen voor minder stabiliteit en winterbanden zijn al zachter van structuur.
 • In Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland is het verplicht om uw voertuig aan te passen aan de wegomstandigheden. Als u hier bij winters weer op zomerbanden rijdt, riskeert u een boete en bent u (deels) aansprakelijk voor een schade.
Terug naar nieuwsoverzicht