Nieuwsbericht

Vlaanderen koppelt verkeersbelasting bestelwagens aan CO₂-uitstoot

Geplaatst op
Vanaf 1 juli 2017 wordt in Vlaanderen de verkeersbelasting voor bestelwagens en lichte bedrijfsvoertuigen afhanke-lijk van de CO₂-uitstoot. Wat verandert er allemaal?

Tot 1 juli 2017 wordt de jaarlijkse verkeersbelasting nog steeds berekend op basis van de massa. Vanaf 1 juli zal de verkeersbelasting voor bestelwagens en lichte bedrijfsvoertuigen gekoppeld worden aan de CO₂-uitstoot. Deze maat-regel geldt enkel voor nieuwe voertuigen. Voor bestelwagens die al rondrijden, verandert er voorlopig niets. Ook in het geval van operationele leasing (bijvoorbeeld via Athlon Vanlease) blijven de oude regels van toepassing.

Maximaal toegelaten massa

Het bedrag van de nieuwe verkeersbelasting is gebaseerd op 19,32 euro per 500 kg MTM (maximaal toegelaten mas-sa). Dat bedrag wordt vermeerderd met 0.30% voor iedere gram CO₂ per kilometer boven de 122 gram. Omgekeerd treedt voor iedere gram minder dan 122 gram ook een vermindering van 0.30% op.

Type brandstof

Daarnaast hebben ook de Euronormen en het type brandstof een invloed op het uiteindelijk te betalen bedrag. Vooral nieuwe bestelwagen met dieselmotoren zullen vanaf 1 juli 2017 meer moeten betalen. Bij bestelwagens boven de 2,51 ton wordt geen rekening gehouden met het type brandstof.

Bereken zelf

Op de website van de Vlaamse belastingdienst kunt u de verkeersbelasting voor uw voertuig berekenen. Houd het roze formulier van uw wagen bij de hand wanneer u naar http://belastingen.vlaanderen.be surft. De nieuwe regels voor bestelwagens zijn niet van toepassing op voertuigen die zijn ingeschreven door leasebedrijven, zoals Athlon.

Vrijstellingen

Elektrische bestelwagens zullen vanaf 1 juli vrijgesteld worden van verkeersbelasting. Voor bestelwagens op aardgas (CNG) geldt een vrijstelling tot en met 2020. Deze wijziging zal de kopers van lichte bedrijfsvoertuigen op het komende Autosalon van Brussel aanmoedigen om te kiezen voor meer milieuvriendelijke wagens.

Wallonië en Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk en het Waals gewest verandert er voorlopig niets. De werkgever betaalt hier nog altijd minder verkeersbelasting voor een bestelwagen, type ‘echte’ lichte vrachtwagen. Het gewicht van het voertuig bepaalt het bedrag van de jaarlijkse belasting. Dat varieert van 35,09 euro voor een voertuig van minder dan 500 kilogram tot 148,76 euro voor een voertuig van 3.001 tot 3.500 kilogram. De tarieven worden jaarlijks geïndexeerd op 1 juli.

Terug naar nieuwsoverzicht