Nieuwsbericht

Waarop moet je letten voor je een leasecontract tekent?

Geplaatst op
Sta je op het punt voor het eerst een bedrijfswagen te leasen? Neem dan even de tijd om het leasecontract grondig na te lezen voor je het ondertekent. Maar wat zijn nu de punten waarop je best let, wanneer je je leasecontract onder ogen krijgt? Met deze handige checklist ben je zeker dat je niets belangrijks over het hoofd ziet.

Kijk verder dan de prijs

Iedereen die overweegt om een wagen te leasen, is geneigd om te beslissen op basis van de prijs. Toch pin je je bij het overlopen van het contract beter niet vast op het leasingbedrag. Het werkelijke voordeel van een goede leasedeal ligt bij de voorwaarden die in jouw contract gestipuleerd staan.

Een leasecontract waar je 100% achter staat?

Check deze 12 essentiële punten:

 • Het automerk en het specifieke model, inclusief cilinderinhoud en versie. Deze informatie is namelijk allesbepalend voor de inhoud van jouw contract.
 • Eventuele opties en extra’s: airco, parkeersensoren, navigatie, winterbanden, … Kijk na of elk detail dat niet standaard tot de basisuitrusting van de auto behoort, maar wel voorzien is, nadrukkelijk vermeld is.
 • Het (vaste) leasingbedrag per maand, zodat je nooit voor financiële verrassingen komt te staan.
 • De looptijd van het leasecontract. Bij Athlon kan dat van 1 tot 5 jaar, naargelang jouw behoefte.
 • De inbegrepen diensten. Wanneer je kiest voor een Full Service Autoleasing, neemt Athlon je alles uit handen, van administratie, inschrijvingen en verzekeringen tot onderhoud, reparaties en bandenwissels.
 • Het aantal kilometers per maand / per jaar. Dat bepaalt namelijk hoeveel je zelf moet bijdragen aan de brandstofkosten.
 • De (maximale) meerkilometerprijs. Handig om een inschatting te maken van de meerkost wanneer je de inbegrepen kilometerhoeveelheid overschrijdt.
 • Verhoogde verzekeringspremie of eigen risico bij niet-verhaalbare schade. Loopt de leasewagen schade op tijdens werktijd, dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade en dus voor het eigen risico. Gebeurt dit tijdens privégebruik, dan moet de bestuurder het eigen risico doorgaans wel zelf te betalen.
 • De eventuele waarborgsom of aanbetaling. Dit bedrag kan bij een contract overgemaakt worden van de klant naar het leasebedrijf om het maandelijkse leasetarief lager uit te laten komen. De aanbetaling wordt altijd van de totale waarde van de lease afgetrokken.
 • Eventuele administratiekosten bij verkeersboetes. Die zijn namelijk meestal voor eigen rekening.
 • Specifiëring van wie met de leasewagen mag rijden. Zo weet je of ook jouw partner en kinderen de wagen privé mogen besturen.
 • Kosten verbonden aan de vroegtijdige stopzetting van het contract. Die worden berekend op basis van het aantal maanden dat je nog te gaan hebt tot het einde van het contract.

 

Heb je toch nog vragen bij jouw leasecontract?

Spreek dit dan door met je leasingverantwoordelijke vóór je je handtekening onder het contract zet. Je gaat het immers voor een langere periode aan. Door de details te dubbelchecken zorg je ervoor dat je 100% tevreden bent over de leasing van je bedrijfswagen.

Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

Schrijf gratis in

Terug naar nieuwsoverzicht