Nieuwsbericht

Wat je moet weten over het voordeel alle aard voor bedrijfswagens

Geplaatst op
Wanneer een werknemer een bedrijfswagen ook voor priv├ędoeleinden mag gebruiken (ook het woon-werkverkeer valt hieronder), dan wordt dit als een voordeel alle aard beschouwd. Maar hoe wordt dit voordeel bepaald en wat kost het aan de werkgever en de werknemer? We doen het voor jou uit de doeken.

Wat wordt gezien als voordeel alle aard?

Een voordeel alle aard (VAA) wordt door de werkgever aan een werknemer toegekend in de vorm van gratis privégebruik van goederen en diensten. Vaak is dat een bedrijfswagen, een smartphone, een laptop of tablet of tussenkomst in de internetkosten die de werknemer thuis maakt. Op dit voordeel betaalt de werknemer sociale bijdragen, bedrijfsvoorheffing en belastingen (op het bedrag dat overeenstemt met de waarde van het VAA).

Bedrijfswagens en het voordeel alle aard

Stel je als werkgever een bedrijfswagen ter beschikking, dan is het privégebruik van die wagen een VAA voor de werknemer. Gebruikt de werknemer de bedrijfswagen uitsluitend voor beroepsverplaatsingen — bv. van kantoor naar klanten — dan wordt er geen VAA aangerekend en hoeven er geen belastingen te worden betaald.

Hoe wordt het VAA berekend?

Sinds 2012 wordt het VAA berekend op basis van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de wagen. Men houdt ook rekening met de leeftijd van de wagen: gedurende het eerste jaar van inschrijving geldt de initiële cataloguswaarde als basis. Daarna rekent men degressief, waardoor de cataloguswaarde elk jaar met 6% daalt, tot een minimum van 70% van de oorspronkelijke waarde.

Deze 4 parameters bepalen mee het VAA

1. Cataloguswaarde van het voertuig in nieuwstaat

Onder cataloguswaarde verstaat men de catalogusprijs in nieuwstaat bij verkoop aan een particulier, zonder korting. Ook de werkelijk betaalde BTW en opties en/of accessoires tellen mee.

2. Datum van de eerste inschrijving van de wagen

Vanaf het tweede jaar na deze datum daalt de cataloguswaarde jaarlijks met 6%. Het aandeel in het VAA daalt dus naarmate je bedrijfswagen ouder wordt, tot een minimum van 70%.

3. Gebruiksduur van de bedrijfswagen

Deze wordt berekend vanaf het moment waarop de bestuurder het voertuig ter beschikking krijgt, tot de voorlaatste dag van het gebruik. In de formule wordt de duur gedeeld door het aantal dagen van het jaar van berekening. Hoe hoger dit cijfer, hoe zwaarder het doorweegt op het VAA.

4. CO2-percentage

Het basispercentage voor de berekening is 5,5 %. Als referentie hanteert men in 2020 een CO2-uitstoot van 91 g/km voor dieselwagens, 111 g/km voor voertuigen met een ander type motor en 0 g/km voor elektrische wagens. Hoe minder CO2 een wagen produceert, hoe lager het VAA.

Wat betekent dat concreet voor werkgever en werknemer?
Het bedrag van het VAA wordt als volgt berekend:

Ten laste van de werknemer
cataloguswaarde x leeftijdsquotiënt x (5,5 + (0,1 x (CO2-uitstoot – referentie-uitstoot)) x 6/7
Ten laste van de werkgever
cataloguswaarde x leeftijdsquotiënt x (5,5 + (0,1 x (CO2-uitstoot – referentie-uitstoot)) x 1/7

Wil je het belastbaar voordeel alle aard van je leasewagens zo laag mogelijk houden?

Neem contact op met Athlon . Eén van onze experts helpt je graag op weg naar de meest voordelige keuze voor jouw bedrijf.

Blijf up-to-date over autoleasing en mobiliteit

De fiscale regels rond bedrijfswagens en leasing zijn continu in beweging.
Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ben je steeds helemaal mee!
Schrijf gratis in

Terug naar nieuwsoverzicht