Nieuwsbericht

Werknemers en hun bedrijfswagen: de 7 hoofdzonden

Geplaatst op
Wie met een bedrijfswagen rijdt, draagt daar meestal goed zorg voor. Al durven sommige bestuurders weleens een kleine autozonde te begaan. Athlon zet de 7 hoofdzonden op een rijtje.

1. Je bedrijfswagen uitlenen aan een vriend

In de gebruiksovereenkomst of het wagenreglement dat de werknemers ondertekenden staat of ze hun wagen mogen uitlenen aan derden. In de meeste gevallen zijn die ‘derden’ beperkt tot de inwonende partner en de kinderen. Je mag je bedrijfswagen dus niet zomaar uitlenen aan een vriend of een kennis. 

Doe je dat toch en heeft je vriend of kennis een ongeval met je bedrijfsauto, dan kan de verzekeringsmaatschappij weigeren om te interveniëren. Bovendien kan je werkgever het wagencontract stopzetten en je zelfs een sanctie opleggen.

2. De verkeerde brandstof tanken

Wie verstrooid is en zijn bedrijfswagen per ongeluk vol benzine in plaats van diesel tankt, kan daar een financiële kater aan overhouden. De reparatie van een dieseltank is een dure grap en de autoverzekering draagt niet bij.
Of je zelf de schade aan de auto moet betalen of je werkgever die kosten op zich neemt, varieert van geval tot geval. In principe kan de werkgever jou aansprakelijk stellen. Maar sommige werkgevers zien zulke eenmalige verstrooidheid gelukkig door de vingers.

3. Rijden met een te lage bandenspanning

Als je met een te lage bandenspanning rijdt, verspil je brandstof en brengt je jezelf en anderen in gevaar. Deze autozonde kan ook juridische gevolgen hebben. Een bestuurder moet ervoor zorgen dat zijn voertuig altijd aan de voorschriften voldoet, zo niet intervenieert de verzekeringsmaatschappij niet. Een te lage bandenspanning kan je bovendien een boete opleveren.

4. Je spiegels niet inklappen in de carwash

In principe is de uitbater van de carwash verantwoordelijk voor eventuele schade aan je bedrijfswagen tijdens het wassen. Toch kan je er maar beter voor zorgen dat de antenne en de spiegels zijn ingeklapt. Bij schade moet je immers kunnen bewijzen dat de schuld bij de carwash ligt. Dat kan een lang en moeizaam juridisch geschil opleveren.

5. Geen zorg dragen voor je bedrijfsauto

Ook al is een bedrijfswagen technisch gezien niet van jou, je kan er maar beter zorg voor dragen. Meestal is dat ook vastgelegd in je leasecontract. Wie na twee of drie jaar toch een gedeukte of bekraste bedrijfswagen binnenbrengt, kan op het matje worden geroepen door de vlootverantwoordelijke. Bovendien kan het dat je bij ernstige schade zelf de reparatie moet bekostigen.

6. Een te lage parking inrijden

Volgens de wet mag je als bestuurder enkel zones binnenrijden die aangepast zijn aan de hoogte van je voertuig. Als je een ondergrondse parkeergarage binnenrijdt die te laag is terwijl die hoogte ook duidelijk aangegeven is, ga je zelf helaas in fout. De kosten van de reparatie zullen dan ook vaak je eigen verantwoordelijkheid zijn.

7. Je autosleutels kwijtraken

Daar komt die verstrooidheid weer roet in het eten gooien. Als je je autosleutels kwijtraakt, intervenieert de verzekeringsmaatschappij niet automatisch. Meld het verlies in ieder geval zo snel mogelijk. Je werkgever kan dan kiezen of hij het door de vingers ziet of het beschouwt als een fout van jouw kant. In dat laatste geval moet je misschien zelf de prijs voor je verstrooidheid betalen.

Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

Abonneer u gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in uw mailbox.
Abonneer u gratis

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht