Nieuwsbericht

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland, Frankrijk, Italië of Zwitserland?

Geplaatst op
U plant binnenkort een skitrip naar het buitenland en gaat met de auto. Het hotel is al geboekt en de skilatten staan klaar. Maar weet u of u een verbanddoosje, fluohesje, alcoholtest of gevarendriehoek moet meenemen? In elk land gelden namelijk andere verplichtingen. Om u op weg te helpen, zetten we de belangrijkste regels op een rijtje.

Op de piste is een dik sneeuwtapijt goed voor urenlang skiplezier. Maar op de weg is het uitkijken geblazen. Daarom zijn winterbanden en sneeuwkettingen een must. Maar niet in alle Europese landen krijgt u een boete als u geen winterbanden heeft. Een veiligheidshesje en gevarendriehoek moet u wel altijd in uw auto hebben liggen. Ziet u het bos door de bomen niet meer? Hieronder vindt u de belangrijkste regels. Goede reis!

Ik ga naar Frankrijk en ik neem mee:

  1. Winterbanden zijn niet verplicht, maar op sommige bergpassen zijn sneeuwkettingen dat wel.
  2. Let op: sinds de zomer van 2017 is een ecovignet verplicht in bepaalde delen van Frankrijk. Lees er alles over in ons dossier ‘Verkeersregels in uw vakantieland’. U kunt uw vignet elektronisch aanvragen via deze website.

Ik ga naar Duitsland en ik neem mee:

  1. U moet altijd een verbandtrommel bij u hebben.
  2. Banden moeten altijd aangepast zijn aan de weersomstandigheden. Vierseizoenenbanden zijn dus niet alleen verplicht in de winter. 

Ik ga naar Italië en ik neem mee:

  1. Als u tussen 15 november en 15 april naar Italië trekt, zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht.
  2. Let op: buiten de bebouwde kom moet u uw dimlichten aansteken. 

Ik ga naar Zwitserland en ik neem mee:

  1. Winterbanden zijn niet verplicht, maar als u een ongeval veroorzaakt kunt u aansprakelijk gesteld worden. Op gladde wegen moeten uw banden wel voorzien zijn van sneeuwkettingen.
  2. Let op: u moet uw lichten – dagrijlichten of dimlichten – ook overdag aansteken.

Wilt u meer weten over de verkeersregels in het buitenland? Surf dan naar de website van de VAB of gebruik de Going Abroad-app van de Europese Commissie.

Terug naar nieuwsoverzicht