Wat is het mobiliteitsbudget?

  Wie vandaag over een bedrijfsauto beschikt of er recht op heeft, kan overschakelen op het federale mobiliteitsbudget. De klemtoon verschuift naar zachte, duurzame mobiliteit, maar een auto is nog steeds mogelijk. Het saldo wordt jaarlijks uitbetaald.

  Drie voordelen van het federaal mobiliteitsbudget

  Pijler 1: een ecologische bedrijfsauto

  Binnen het mobiliteitsbudget mag je een auto kiezen die maximaal 95 g/km CO2 uitstoot. Voor plug-in hybrides moet de capaciteit van de elektrische batterij ten minste 0,5 kWh per 100 kg voertuiggewicht bedragen.

  Pijler 2: zachte mobiliteit

  Een deelauto, een vervoersabonnement, een leasefiets,... er zijn heel wat mogelijkheden en ze zijn vrijgesteld van belasting op het privégebruik (VAA).

  Pijler 3: het saldo

  Wat er op het einde van het jaar overblijft, wordt na afhouding van een bijzondere werknemersbijdrage van 38,07% uitbetaald als loon.

  Speel in op de veranderende behoeften

  Thuiswerken is sinds 2020 helemaal ingeburgerd. Wie niet meer dagelijks naar kantoor moet, heeft misschien ook minder nood aan een krachtige bedrijfsauto.

  Steeds meer verplaatsingen worden met de fiets gedaan. Dat vloeit ook voort uit de wil om gezonder en duurzamer te leven. Mensen vragen ook flexibiliteit en gemak, zodat ze zich kunnen verplaatsen zoals het hen schikt.

  Wist Je Dat

  Als je binnen een straal van 10 kilometer rond je werk woont of je werkt meer dan 50% van thuis, kun je het federale mobiliteitsbudget onder de tweede pijler ook aanwenden om een deel van de huurkosten of de interesten op je hypothecaire lening te betalen.  

  Women in car with hair in the wind

  Getting you there

  Succesvol het mobiliteitsbudget invoeren?

  Athlon helpt je van A tot Z