Wat is het mobiliteitsbudget?

  Wie vandaag over een bedrijfsauto beschikt of er recht op heeft, kan overschakelen op het federale mobiliteitsbudget. De klemtoon verschuift naar zachte, duurzame mobiliteit, maar een auto is nog steeds mogelijk. Het saldo wordt jaarlijks uitbetaald.

  Drie voordelen van het federaal mobiliteitsbudget

  Pijler 1: een ecologische bedrijfsauto

  Binnen het mobiliteitsbudget mag je een auto kiezen die maximaal 95 g/km CO2 uitstoot. Voor plug-in hybrides moet de capaciteit van de elektrische batterij ten minste 0,5 kWh per 100 kg voertuiggewicht bedragen.

  Pijler 2: zachte mobiliteit

  Een deelauto, een abonnement op het openbaar vervoer, een leasefiets... er zijn vele mogelijkheden, die niet onderworpen zijn aan de belasting op voordeel alle aard (VAA) en de sociale zekerheid.
  Huisvestingskosten:
  Als jouw woning zich binnen maximaal 10 km van je bedrijf bevindt of als je voor minstens 50% thuis werkt, kan je (een deel van) jouw mobiliteitsbudget ook gebruiken om je huur of hypotheek te betalen.

  Pijler 3: het saldo

  Het aan het eind van het kalenderjaar niet-opgebruikte budget wordt uiterlijk met het salaris van januari uitbetaald, na aftrek van een bijzondere socialezekerheidsbijdrage van 38,07%.

  Speel in op de veranderende behoeften

  Thuiswerken is sinds 2020 helemaal ingeburgerd. Wie niet meer dagelijks naar kantoor moet, heeft misschien minder eisen met betrekking tot zijn bedrijfswagen.

  Steeds meer verplaatsingen worden met de fiets gedaan. Dat vloeit ook voort uit de wil om gezonder en duurzamer te leven. Mensen vragen ook flexibiliteit en gemak, zodat ze zich kunnen verplaatsen zoals het hen schikt.

  Laat je adviseren

  Maak gebruik van onze expertise en laat onze Athlon-consultants je adviseren over het mobiliteitsbudget

  Wist Je Dat

  Als je binnen een straal van 10 kilometer rond je werk woont of je werkt meer dan 50% van thuis, kun je het federale mobiliteitsbudget onder de tweede pijler ook aanwenden om een deel van de huurkosten of de interesten op je hypothecaire lening te betalen.  

  Women in car with hair in the wind

  Getting you there

  Succesvol het mobiliteitsbudget invoeren?

  Athlon helpt je van A tot Z