MyAthlon
Two people on bikes next to car

Alles over het federaal mobiliteitsbudget

  Wat is het mobiliteitsbudget?

  Wie vandaag over een bedrijfsauto beschikt of er recht op heeft, kan overschakelen op het federale mobiliteitsbudget. De klemtoon verschuift naar zachte, duurzame mobiliteit, maar een auto is nog steeds mogelijk. Het saldo wordt jaarlijks uitbetaald.

  Drie voordelen van het federaal mobiliteitsbudget

  Pijler 1: een ecologische bedrijfsauto

  Binnen het mobiliteitsbudget mag je een auto kiezen die maximaal 95 g/km CO2 uitstoot. Voor plug-in hybrides moet de capaciteit van de elektrische batterij ten minste 0,5 kWh per 100 kg voertuiggewicht bedragen.

  Pijler 2: zachte mobiliteit

  Een deelauto, een vervoersabonnement, een leasefiets,... er zijn heel wat mogelijkheden en ze zijn vrijgesteld van belasting op het privégebruik (VAA).

  Pijler 3: het saldo

  Wat er op het einde van het jaar overblijft, wordt na afhouding van een bijzondere werknemersbijdrage van 38,07% uitbetaald als loon.

  Speel in op de veranderende behoeften

  Thuiswerken is sinds 2020 helemaal ingeburgerd. Wie niet meer dagelijks naar kantoor moet, heeft misschien ook minder nood aan een krachtige bedrijfsauto.

  Steeds meer verplaatsingen worden met de fiets gedaan. Dat vloeit ook voort uit de wil om gezonder en duurzamer te leven. Mensen vragen ook flexibiliteit en gemak, zodat ze zich kunnen verplaatsen zoals het hen schikt.

  Lees meer over wonen en werken in 2030

  Laat je inspireren

  Man and woman in front of laptop

  In 5 stappen naar een mobiliteitsbudget

  Athlon helpt je graag om je carpolicy om te turnen naar een mobiliteitspolicy die echt bij je medewerkers en je bedrijf past. Met een bedrijfswagen als mogelijkheid, maar niet als must. Het federale mobiliteitsbudget past perfect in deze visie. Maar hoe begin je hieraan? Met dit eenvoudige stappenplan helpen we je op weg naar een flexibele, duurzame mobiliteit op maat.

  Vijfstappenplan
  Man Taking A Train

  Vergroen je mobiliteit

  Het mobiliteitsbudget geeft werkgevers de kans om hun mobiliteitsbeleid te vergroenen met ecologischere wagens en andere vervoersmodi – en dat op een kostenneutrale, mogelijk zelfs kostenbesparende manier. Kortom: een must voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal stellen en klaar willen zijn voor morgen.

  Enkele voorbeelden
  Business men on leasebike

  De fiscale kant

  De overheid maakt het voor bedrijven fiscaal aantrekkelijker om om een mobiliteitsbudget aan te bieden. Maar hoe doe je dat precies? Hoe combineer je bijvoorbeeld de fiscale aftrekbaarheid van een bedrijfswagen met een abonnement op het openbaar vervoer? En welke impact heeft dat op het VAA? 

  Het mobiliteitsbudget, een motiverend plan
  Wist Je Dat

  Als je binnen een straal van 10 kilometer rond je werk woont of je werkt meer dan 50% van thuis, kun je het federale mobiliteitsbudget onder de tweede pijler ook aanwenden om een deel van de huurkosten of de interesten op je hypothecaire lening te betalen.  

  Succesvol het mobiliteitsbudget invoeren?

  Athlon helpt je van A tot Z

  Athlon MobilityBudget
  Women in car with hair in the wind

  Getting you there