Jouw gids op de fiscale weg naar duurzame mobiliteit.
De komende tien jaar zal de autofiscaliteit in België ingrijpend veranderen. Wil ook jij meer duidelijkheid over wat die fiscaliteit concreet voor jou betekent? In een reeks van 4 handige dossiers leggen we uit hoe de fiscale weg naar duurzame mobiliteit er zal uitzien. We geven concrete en klare antwoorden op de meest prangende vragen. Dus ook op die van jou. Vul je gegevens in en we mailen je meteen onze reeks dossiers over de stap naar een elektrische vloot. Zo ben ook jij meteen mee én kan je je weg naar duurzame mobiliteit goed vooruit plannen.
Vul je gegevens in en krijg deze reeks rond duurzame mobiliteit in je mailbox.
Onze 4 dossiers helpen je op weg naar een meer duurzame mobiliteit.
Blijf op de hoogte van de laatste wijzigingen via onze blog en nieuwsbrief!
Fiscale gevolgen: diesel, benzine en hybride auto’s worden snel duurder.
Door de nieuwe fiscale regels stijgt de TCO van niet-elektrische bedrijfsauto’s jaar na jaar. Ontdek hoe je dit opvangt in je car policy.
Bedrijfsfiets en fietsvergoeding: Let op fiscale aspecten
Vermijd dubbel fiscaal voordeel bij bedrijfsfietsen. Belastingregels en voordelen fietsvergoeding 2024. Aangifte op fiscale fiche en personenbelasting.
Bedrijfsauto’s die (deels) op fossiele brandstoffen rijden, worden voortaan fiscaal steeds duurder. De TCO stijgt gedurende hun gebruikstermijn en ‘timing’ is van het grootste belang. Dit is wat je moet weten als je vandaag een (plug-in) hybrid, diesel of benzine bestelt.
Jouw bedrijf werkt misschien met voertuigbudgetten die losstaan van het type motor. Dat kan vanuit kostenoogpunt voor onaangename verrassingen zorgen op termijn. De aftrekbaarheid daalt en de CO2-bijdrage stijgt, maar niet in gelijke mate voor alle auto’s.
Vanaf 1 juli 2023 gaat er weer een nieuwe set fiscale spelregels voor bedrijfswagens in voege en zal de fiscale aftrekbaarheid van plug-inhybride auto’s en andere niet-emissievrije voertuigen stelselmatig dalen. Of toch voor degene die VANAF DIE DATUM besteld worden. Ook de CO2-bijdrage zal vanaf dan jaar na jaar stijgen.
Is niet kiezen voor een elektrische auto dan eigenlijk nog een optie?
Het jaareinde nadert en daarmee kondigen zich weer enkele belangrijke wijzigingen aan voor bedrijven en hun werknemers.
Dalende aftrekbaarheid van plug-inhybrides, verhoogde kostenaftrek voor semipublieke laadpalen en de invoer van het capaciteitstarief: dit is wat je moet weten!
Wanneer een werknemer een bedrijfswagen ook voor privédoeleinden mag gebruiken, dan wordt dit als een voordeel van alle aard (VAA) beschouwd. Maar hoe wordt dit voordeel bepaald en wat kost het aan de werkgever en de werknemer? We doen het voor jou uit de doeken.
Waarom jouw volgende wagen best elektrisch zou zijn? Indien je nu overweegt om een nieuwe wagen te leasen voor jouw eenmanszaak of vennootschap, dan hou je best rekening met de regelgeving rond de fiscale aftrek van (bedrijfs-) autokosten. De CO₂-uitstoot van het voertuig is hierbij cruciaal, met een duidelijke voorsprong voor elektrische motoren. Informeer je goed bij je aankoop en lees hieronder meer over autofiscaliteit en bedrijfswagens.
Het VAA wordt berekend op basis van de cataloguswaarde, de brandstofsoort en de CO2-uitstoot van de wagen. Men houdt ook rekening met de leeftijd van de wagen: gedurende het eerste jaar van inschrijving geldt de initiële cataloguswaarde als basis. Daarna rekent men degressief, waardoor de cataloguswaarde elk jaar met 6% daalt, tot een minimum van 70% van de oorspronkelijke waarde.
Gerelateerde dossiers
De volgende dossiers interesseren je wellicht ook: