Zo krijg je je bestelwagenkosten onder controle
Lichte vrachtvoertuigen zijn geen personenwagens. Ze worden veel intensiever gebruikt en vragen daardoor extra operationele opvolging. En ook downtime kost geld, want stilstaan is business missen. Zeker als je kiest voor elektrische bestelwagens en ze aan publieke laadpunten oplaadt. Maar hoe stel je paal en perk aan die directe en indirecte kosten?
Sommige ondernemingen kiezen voor een aankoop met eigen middelen, een bankfinanciering of een financiële leasing omdat dat op het eerste gezicht de goedkoopste oplossing lijkt. Ze staan daarbij echter niet stil bij het intensieve operationele en administratieve beheer. En er zijn nog meer verdoken kosten: voor een bezoek aan de garage, carrosserie of keuring moet eigen personeel worden ingeschakeld, en het voertuig is tijdens de interventie niet beschikbaar. Bovendien gaan ze ervan uit dat de operationele risico’s beperkt zijn, maar de praktijk leert dat herstellingen soms voor dure verrassingen kunnen zorgen.
Total Cost of Use: het totale plaatje
Er bestaat een manier om het volledige kostenplaatje van je bestelwagens in kaart te brengen: de Total Cost of Use of TCU-approach van Athlon. We houden daarbij rekening met de klassieke financiële en operationele kosten plus alle beheers-, stilstand- en personeelskosten. Voor elektrische bestelwagens spelen zowel de kosten als de tijd verbonden aan het laden een grote rol in de TCU. Bovendien helpen we je die kosten te optimaliseren met slimme oplossingen op maat van je bedrijf. En die hebben heel wat voordelen: geen onverwachte kosten, financiële flexibiliteit, maximale inzetbaarheid, een vereenvoudigde administratie en nog veel meer.
Hoeveel onze TCU-approach jou kan opleveren? We verzamelden de belangrijkste aandachtspunten in een overzichtelijke TCU-gids.
Download de gratis gids
Vul het formulier in en je ontvangt onze gids meteen in je mailbox!
Gerelateerde dossiers
De volgende dossiers interesseren je wellicht ook: