Terug naar overzicht

3 vragen aan Michiel Alferink, nieuwe Managing Director Athlon Belgium & Luxembourg

Hij had zich zijn Belgische start allicht anders voorgesteld, maar de opvolger van Erwin Ollivier kijkt met optimisme naar de toekomst. “Er zijn naast de schadelijke gevolgen allicht ook positieve effecten van COVID-19 op de lange termijn. Ik geloof dat we minder dogmatisch in de auto zullen stappen om naar kantoor te rijden. Ook denk ik dat we nu leren om korter en efficiënter te vergaderen. Menselijk contact blijft echter erg belangrijk. Ik kijk er echt naar uit om hecht samen te werken met mijn team in Machelen, waarvan ik weet dat het een ongelofelijk professionele en toegewijde equipe is. Dat is dus een mooi uitgangspunt om deze persoonlijke uitdaging aan te gaan en samen met hen duurzaam verder te bouwen aan de mobiliteit van morgen."

Michiel Alferink

  Je komt uit een internationale context en nestelt je nu in België. Wat motiveerde je keuze?

  Als Vice President International Commerce & Sales bij Athlon heb ik de afgelopen jaren veel geleerd en gereisd met Barcelona als uitvalsbasis, maar op een gegeven moment mis je wel de dagelijkse dynamiek van een nationaal team. Ik wilde als het ware zelf weer, samen met een team, aan de knoppen draaien: van offerte naar aflevering, samenwerken met klanten, partners en leveranciers, het bedrijf afstemmen op de veranderende werkelijkheid, regelgeving….maar ook een crisis zoals we die nu beleven.

  Toen de kans zich voordeed om in België en Luxemburg de fakkel over te nemen van Erwin Ollivier, met wie ik intensief en goed heb samengewerkt, was ik meteen enthousiast. België is een mature, uitdagende markt waarin Athlon een sterke positie heeft met een mooi klantenbestand. Ik wist ook dat hier een ongelofelijk professioneel en toegewijd team werkt aan duurzame groei waarbij de klanttevredenheid continu toeneemt. Dat is dus een mooi uitgangspunt om deze persoonlijke uitdaging aan te gaan en samen verder te bouwen aan de mobiliteit van morgen.

  Het coronavirus laat niets of niemand onberoerd. Wat zijn volgens jou de langetermijneffecten – zowel positieve als negatieve?

  Dat is echt nog moeilijk te zeggen. Het valt niet te ontkennen dat we te maken hebben met een economische crisis, die in het ene land allicht diepere sporen zal nalaten dan in het andere, maar die hopelijk van relatief korte duur is. Ik hoop echter ook dat we er lessen uit trekken en op de lange termijn positieve effecten zien. Neem nu het dogmatisch in de auto stappen om naar kantoor te gaan. Thuiswerken zal meer gebruikelijk worden en daarmee hopelijk de files korter. 

  Ik denk dat we vandaag ook leren kortere, efficiëntere meetings te hebben. Ik kijk echt uit naar de persoonlijke contacten en de fantastische samenwerkingssfeer die ons bedrijf typeert, maar ik verwacht wel dat we iets vaker gewoon Skype gaan gebruiken of onze fysieke meetings meer to the point worden. 

  Op maatschappelijk vlak vind ik het mooi om te zien dat er veel initiatieven ontstaan – wij stellen als bedrijf ook auto’s kosteloos beschikbaar voor zorgpersoneel. Solidariteit en sociale cohesie bloeien echt op – ik hoop dat ook dat een blijvend effect heeft. 

  Welk advies zou je geven aan de Athlon-klanten in België in het licht van de huidige situatie? 

  Ten eerste zijn controle op kosten en flexibiliteit nu cruciaal voor onze klanten. Daarom staan we in de mate van het mogelijke toe om de huidige contracten te verlengen, wat afhankelijk van de situatie ook een lagere huurprijs met zich meebrengt. Zo ga je ook niet meteen een verplichting aan voor nog eens vier of vijf jaar. We raden onze klanten dan ook aan om contact op te nemen met hun accountmanager om de mogelijkheden te bekijken.

  Ten tweede verdient het aanbeveling om in de toekomst te werken met een gebalanceerde vloot van vaste en flexibele contracten. Met onze verhuuractiviteiten en een product als Athlon Rent & Roll bijvoorbeeld bieden we een flexibele formule aan zonder vaste termijn als perfecte aanvulling op de langetermijncontracten.   

  Ten derde: onderschat het belang van je eigen gezondheid en die van je werknemers niet. De beperkte bewegingsvrijheid tijdens de huidige lock-down maakt ons des te bewuster van de noodzaak om voldoende te bewegen. Een product als BikeLease kan zeker bijdragen tot een gezondere manier van leven én een duurzamere mobiliteit. Wanneer ik naar België kan/mag verhuizen, zal ik daar zeker gebruik van gaan maken!

  ID-fiche

  • Geboortedatum en -plaats: 04/11/75. Kampen (Overijssel), Nederland
   Hogere studies: Bedrijfseconomie (Erasmus Universiteit Rotterdam), Vertaler Spaans (Hogeschool West-Nederland, Den Haag), Master in Marketing & Commercieel Management (Esade Business School, Barcelona)
   Carrièremijlpalen: Verantwoordelijk voor de start van ITmobile in Spanje (Nederlands telematicabedrijf, nu FleetComplete), Commercieel Directeur Iberia voor Athlon, VP International Sales & Account Management voor Athlon  
   Gezinssituatie: Vrouw en 2 kinderen (dochter van 11 en een zoon van 9), geadopteerde Duitse herder van 3 jaar
   Vrijetijdsbesteding; Familie, vrienden (barbecue, Spaanse lunch ), sporten, wandelen in de bergen, reizen (ook binnen Spanje) 
   Levensmotto: Heb ik eigenlijk niet heel specifiek. Be positive!

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
  Schrijf gratis in