Terug naar overzicht

5 manieren om downtime te verminderen

Een bestelwagen beheren is veel intensiever dan een personenauto. Er zijn ook heel wat indirecte kosten waar je rekening mee moet houden, zoals stilstand, verloren arbeidsuren en administratie. Deze zaken vallen onder de noemer downtime. Hoe houd je die onder controle en bespaar je tijd, resources en geld?

bestelwagen

  Dit zijn alvast vijf manieren waarop je downtime kunt reduceren: 

  1. Ga voor allseasonbanden. Twee keer per jaar naar de bandencentrale of garage rijden om zomer- voor winterbanden te ruilen en vice versa kost tijd, geld en kilometers. Je van is bovendien niet beschikbaar voor opdrachten zo lang hij bij de bandencentrale of garage staat. Allseasonbanden kun je het hele jaar door gebruiken en bieden aldus een aanzienlijke besparing. 
  2. Neem een multimerkentankkaart. Brandstof tanken kan een tijdrovende bezigheid zijn als je als bestuurder verplicht bent om steeds binnen een bepaald netwerk te gaan en dus regelmatig om te rijden. Waarom niet gewoon het dichtstbijzijnde station nemen? Het kan met een multimerkentankkaart, waarmee je haast overal terechtkunt. Alle tankbeurten worden bovendien op één factuur gebundeld, wat dan weer heel wat administratie spaart.
  3. Combineer interventies. Voor je onderhoud bij de ene garage, voor een reparatie bij een andere en voor een bandenwissel naar de bandencentrale: dat is tijdverspilling. Je kunt deze interventies beter combineren en laten uitvoeren op één en dezelfde plaats (one-stop-shop).
  4. Laat je van oppikken en terugbrengen. Eigen personeel inschakelen om tijdens de werkuren op onderhoud te gaan of de bestelwagen aan te bieden bij de jaarlijkse technische inspectie? Dat is een kostelijke oplossing. Een pick-up & delivery service vormt dan ook een interessant alternatief.
  5. Zorg voor een vervangvoertuig tijdens het onderhoud. Je personeel op non-actief zetten tijdens een onderhoudsbeurt is gelijk aan business verliezen. Een vervangbestelwagen past een mouw aan dit probleem.

  Een full-service pakket

  Er bestaat trouwens een interessante all-informule die deze vijf zaken standaard aanbiedt: Athlon VanLease. Deze full-service leasing voor bestelwagens neemt al deze overhead uit handen, terwijl je als bedrijf maximaal operationeel bent.

  Bovendien kun je als optie twee keer per jaar een check-up laten uitvoeren. Onze technicus komt ter plaatse, inspecteert het voertuig op diverse punten en maakt een testrit. Zo worden eventuele problemen tijdig aangepakt voordat ze escaleren.

  Leasing, dat is toch duur?

  Je denkt misschien dat leasen een dure oplossing is. Wie alles in rekening brengt, zal echter inzien dat dat niet strookt met de werkelijkheid. Zelf instaan voor het operationele beheer is een tijdrovende bezigheid. Als je personeel naar de keuring, de bandencentrale of de garage moet gaan tijdens de werkuren, dan is dat evenmin een kostenefficiënte oplossing. 

  Reken daar nog bij dat je zelf je vervangvoertuigen moet regelen en de hele administratieve opvolging moet verzorgen en je begrijpt dat aan bestelwagens in eigen beheer een schrikwekkend prijskaartje vasthangt.  

  Bovendien betekent elk uur dat je gesloten bestelwagen, chassis-cabine, kiepwagen, koelwagen of welke ander licht vrachtvoertuig dan ook stilstaat, een potentieel verlies aan inkomsten. 

  TCU: het totale plaatje

  Als je de vergelijking wil maken tussen bestelwagens in eigen beheer en Athlon VanLease, dan moet je de optelsom maken van de gebruikelijke kosten – de aankoopprijs, de verzekering, de onderhouden en herstellingen, de verkeersbelasting, de banden en de brandstof – en de voorgenoemde kosten die voortvloeien uit het technische en administratieve beheer van je bestelwagens.

  Het totale kostenplaatje wordt in het jargon Total Cost of Use (TCU) genoemd. Op basis van de TCU kun je appelen met appelen vergelijken en een geïnformeerde beslissing nemen. Vergeet ook niet dat bij VanLease alle onvoorziene technische kosten zijn inbegrepen. Ook over de herverkoop van je bestelwagens hoef je je geen zorgen te maken met VanLease.

  Alles bij elkaar genomen is Athlon VanLease dus veel voordeliger dan je misschien zou denken! 

  Benieuwd naar VanLease? Laat hier je gegevens achter en we nemen spoedig contact met je op. 

  Wil je meer weten over de werkelijke kostprijs van je bestelwagens en hoe je deze beter kunt beheersen?

  Lees dan onze handige TCU-gids.

  De voordelen van Athlon VanLease voor jouw onderneming, die vind je hier.

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf gratis in