Terug naar overzicht

5 tips om eindecontractschade te vermijden

Wanneer een werknemer zijn leasewagen inlevert, vertoont die meestal enige vorm van eindecontractschade. Die kan voor discussie zorgen, want niet alles kan worden beschouwd als “aanvaardbaar” of “normale gebruiksschade”. Voorkomen is dus beter dan genezen, maar wat kun je als fleetmanager doen om schade aan de auto’s te vermijden?

    1. Sensibiliseer en informeer de bestuurders

    Het verdient aanbeveling om de bestuurders te motiveren om zorgvuldig met hun voertuig om te gaan. Raad hen aan om vogelpoep meteen te verwijderen voor die de lak van de auto aantast. Ook kunnen het gebruik van een koffermat of bagagenet schade aan de binnenbekleding vermijden. Wie respectvol en met gezond verstand zijn wagen onderhoudt en bestuurt, veroorzaakt geen abnormale schade en hoeft geen afrekening te vrezen. 

    2. Stuur de leasewagens geregeld op controle

    Laat je leasewagens minstens één keer per jaar nakijken. Dat kan in een erkende garage of door een externe partner. Beschikt jouw bedrijf over een overdekte en droge ruimte die voldoende verlicht en groot genoeg is? Dan kunnen deze inspecties zelfs op kantoor gebeuren. Zo worden problemen tijdig opgespoord, waardoor de schade beperkt blijft. Het is bovendien verstandig om de leasewagen voor de inlevering te laten checken. Zo heb je de tijd om waar nodig herstellingen uit te voeren.

    3. Herstel schade zo snel mogelijk maar doe het niet zelf!

    Meldt een bestuurder schade aan zijn voertuig? Laat die dan zo snel mogelijk herstellen bij een door Athlon erkend carrosseriebedrijf. Zo voorkom je dat het probleem verergert. Let op: een slechte herstelling door een niet-erkende leverancier wordt als onaanvaardbare schade beschouwd. Druk de bestuurders bovendien op het hart dat ze kleine krassen of blutsen beter niet zelf herstellen. Dat maakt de schade vaak alleen maar erger.

    4. Creëer duidelijkheid rond de aanrekening van schade

    Is er abnormale schade aan het leasevoertuig? Dan wordt via een schadematrix de minwaarde van de wagen aangerekend, niet de herstelkosten. Zo’n matrix zorgt voor transparantie. Breng je bestuurders daarvan dan ook op de hoogte. Dat kan het makkelijkst via de carpolicy.

    5. Lever de wagen gewassen en met alle documenten en accessoires in

    Informeer je bestuurders over de manier waarop ze hun wagen moeten inleveren. Zorg ervoor dat ze de auto schoonmaken aan binnen- en buitenzijde en al hun persoonlijke spullen weghalen. Het inschrijvingsbewijs, het gelijkvormigheidsattest, het keuringsbewijs en alle sleutels moeten in het voertuig aanwezig zijn, net als de accessoires die deel uitmaken van het leasecontract. Denk aan fietsendrager, trekhaak, koffermat, hoedenplank,… Ontbrekende items worden aangerekend.

    Lees onze sectie 'Einde contract'

    Welke schade wordt aangerekend bij het einde van het leasecontract?

    Bij Athlon hanteren we objectieve criteria om de schade aan de leasewagen te beoordelen wanneer hij wordt ingeleverd. We baseren ons daartoe op de richtlijnen van Renta, de Belgische beroepsvereniging van voertuigverhuurders.

    Normale gebruiksschade, zoals geringe steenslag op de motorkap of een oppervlakkige kras in de deur die met polieren kan worden verwijderd, rekent Athlon niet aan. Niet-aanvaardbare schade is bijvoorbeeld een ingedrukte bumper, een deuk in de kofferklep als gevolg van contact met het plafond, diepe krassen in de kunststof bekleding van de koffer of lakschade te wijten aan de langdurige inwerking van vogelpoep.

    In het geval van niet-aanvaardbare schade wordt de minwaarde van het voertuig doorgerekend. Het gaat dus niet om het bedrag dat nodig zou zijn om de schade te repareren – dat zou veel hoger liggen. Er wordt trouwens ook een onderscheid gemaakt tussen personenwagens en bestelwagens. Omdat lichte vrachtvoertuigen intensiever worden gebruikt, gelden minder strikte normen.

    Sensibiliseren en regelmatig controleren: dat is de kernboodschap voor wie als fleetmanager de eindecontractschade aan de voertuigen zo veel mogelijk wil beperken. Een goede carpolicy is daarbij cruciaal. Hulp nodig? Onze Athlon-experts staan je bij.

     

    Hulp nodig? Onze Athlon-experts staan je bij.