5 tips om eindecontractschade te vermijden

  donderdag 29 november 2018

  Levert een werknemer zijn leasewagen in? Dan kan eindecontractschade voor discussie zorgen. Vermijd daarom beschadigingen zo veel mogelijk. Wat kunt u als vlootmanager doen om schade aan uw wagenpark te vermijden? Ontdek het in deze 5 tips.

  man geeft autosleutel aan op autoweg

  Athlon hanteert bij de inlevering van leasewagens de objectieve criteria en richtlijnen van Renta, de Belgische Beroepsvereniging van Voertuigenverhuurders. Normale gebruiksschade, zoals geringe steenslag op de motorkap of lichte interieurslijtage in bestelwagens, rekent Athlon niet aan. In het geval van abnormale schade wordt aan u of de bestuurder de minwaarde van het voertuig doorgerekend. Bij een personenwagen wordt elke vorm van interieurschade gemeld en gefactureerd, tenzij de krassen zo ondiep zijn dat ze met een product kunnen worden verwijderd.

  1. Sensibiliseer en informeer de bestuurders

  Motiveer uw bestuurders daarom om zorgvuldig met hun voertuig om te gaan. Bezorg ze nuttige tips zoals het gebruik van autostoelbeschermers en kofferbeschermhoezen. Raad hen aan om vogelpoep meteen te verwijderen voor die de lak van de auto aantast. Wie respectvol en met gezond verstand zijn wagen onderhoudt en bestuurt, veroorzaakt geen abnormale schade.

  2. Stuur de leasewagens geregeld op controle

  Vraag uw bestuurders om hun leasewagen minstens één keer per jaar te laten nakijken in een erkende garage of het Athlon Service Center. Zo worden problemen tijdig opgespoord, waardoor de schade beperkt blijft.
  Het is bovendien verstandig om de leasewagens voor de inlevering al een keer te laten nakijken. Zo heeft u de tijd om waar nodig herstellingen uit te voeren. Beschikt uw bedrijf over een overdekte en droge ruimte die voldoende verlicht en groot genoeg is? Dan kunnen deze inspecties zelfs bij u op kantoor gebeuren.

  3. Herstel schade zo snel mogelijk

  Meldt een bestuurder schade aan zijn voertuig? Laat die dan zo snel mogelijk herstellen bij een door Athlon erkend carrosseriebedrijf. Zo voorkomt u dat het probleem verergert. Let op: een slechte herstelling door een niet-erkende leverancier wordt als onaanvaardbare schade beschouwd. Druk de bestuurders bovendien op het hart dat ze kleine krassen of blutsen beter niet zelf herstellen. Dat maakt de schade vaak alleen maar erger.

  4. Informeer u over de aanrekening van schade

  Is er abnormale schade aan het leasevoertuig? Dan wordt via een schadematrix de minwaarde van de wagen aangerekend, niet de herstelkosten. Zo’n matrix zorgt voor transparantie. Breng uw bestuurders daarvan dan ook op de hoogte.

  5. Lever de wagen correct in

  Informeer uw bestuurders over de manier waarop ze hun wagen moeten inleveren. Zorg ervoor dat ze de auto schoonmaken en al hun persoonlijke spullen weghalen. Autopapieren, onderhoudsboekje en alle sleutels moeten in het voertuig aanwezig zijn. Ontbrekende items worden aangerekend. Tussen 1 april en 1 oktober levert u de auto in met zomerbanden, de rest van het jaar met winterbanden.

   

  Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland

  Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
  Schrijf gratis in  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer