6 slimme tips voor een lange autorit

  woensdag 24 juli 2019

  Vetrek je net als duizenden andere Belgen met de wagen op vakantie? Dan heb je heel wat kilometers voor de boeg. En dat is best wel anders dan iedere dag van en naar je werk rijden.
  Maar het goede nieuws is: een wakkere chauffeur die zich een beetje voorbereidt, komt zo’n lange rit zorgeloos door. Neem alvast deze zes tips mee en kom heerlijk ontspannen op je bestemming aan.

  lange autorit
  • Rust voldoende vooraf.
   Vermoeidheid is de grootste vijand van de vakantieganger. Zorg er dus voor dat je goed uitgeslapen bent voor je vertrekt.
  • Neem om de twee uur een pauze van tien minuten.
   En sla geen rustpauze over, ook al ben je bijna op je bestemming. Voel je de vermoeidheid toch opkomen? Las dan een power nap van 15 tot 20 minuten in.
  • Rijd bij voorkeur overdag.
   ’s Nachts vertrekken om de files voor te zijn is verleidelijk, maar het houdt ook risico’s in. De duisternis verveelt snel en als je medereizigers slapen, slaat de verveling en de vermoeidheid nog harder toe. Ook andere weggebruikers zijn ‘s nachts minder alert.
  • Handen van je smartphone.
   Ben je graag altijd en overal bereikbaar? Zorg er dan voor dat je smartphone verbonden is met je wagen. Gebruik een handsfree set of bluetooth om jezelf zo weinig mogelijk af te leiden. Wil je écht veilig bellen? Zet dan je auto even aan de kant of bel later terug.
  • Gebruik de airco op de juiste manier.
   • Zet de airco niet meteen aan, maar laat de auto eerst afkoelen door de eerste kilometers met de ramen open te rijden en de ventilatie maximaal te laten draaien.Zet pas dan de airco én de interne luchtcirculatie aan.
   • Stel de temperatuur niet lager in dan vijf of zeven graden onder de buitentemperatuur. Zo vermijd je een warmteschok als je buitenkomt.
   • Laat de airco niet in je gezicht blazen. Zo vermijd je keel- en hoofdpijn.
   • Schakel de airco uit voor je op je bestemming aankomt. Zo wen je alvast aan de buitentemperatuur.
   • Laat de airco minstens om de twee jaar onderhouden om te vermijden dat er zich bacteriën en allergenen ophopen.
  • Vink je checklist af.
   Heb je alles bij je om veilig op weg te gaan? Druk deze checklist af om er zeker van te zijn dat je niets vergeten bent

  Fijne reis!

  Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

  Abonneer je gratis en ontvang Athlon FleetForward meteen in uw mailbox.

  Schrijf je gratis in

  Gerelateerde artikelen

  Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

  14-05-2024

  Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Lees meer

  Grote elektrische bestelwagens: deze modellen met groot laadvolume bieden een rijbereik van 300 km en meer

  16-04-2024

  2024 is het jaar van de doorbraak voor de grote elektrische LCV. Citroën, Opel, Fiat, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Toyota, VW: allemaal lanceren ze nieuwe of grondig vernieuwde modellen. Nooit eerder waren de elektrische aandrijving en de batterijen zo performant. Zo is een actieradius van 300 en zelfs 400 km geen uitzondering meer. Door een optimale integratie van de accu blijft ook het laadvolume behouden. Wat vandaag beschikbaar is op de markt, ontdek je in dit overzicht.

  Lees meer

  Afleiding tijdens het rijden: 4 tips om je veiligheid te verhogen

  15-04-2024

  Een telefoontje plegen, even snel je berichten checken, je bestemming ingeven, een of andere voertuiginstelling regelen… Het lijkt onschuldig om je aandacht enkele seconden niet op de weg voor je te richten, maar afleiding aan het stuur kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. 25% van alle verkeersongevallen is toe te schrijven aan afleiding. Athlon geeft je vier tips om je hoofd bij de weg te houden en onnodige risico’s te vermijden.

  Lees meer