6 tips om uw werknemers bewuster te doen pendelen
woensdag 21 maart 2018
Hoe motiveert u uw werknemers om duurzame vervoersalternatieven te gebruiken? Veerle Michiels, mobiliteitsexperte en juridisch adviseur bij SD Worx, reikt zes tips aan om bewuste pendelaars te maken van uw werknemers.
1. Breng alle mobiliteitsopties in kaart
“Ga als werkgever na welke mobiliteitsopties er zijn in de buurt van uw bedrijf en deel die informatie met uw werknemers. Ligt er een park-and-ride in de buurt? Is er een buslijn met een halte voor de deur? Vooral voor bedrijven in stadscentra is het handig om te bekijken hoe werknemers (minstens) de laatste kilometers autoloos kunnen afleggen. U kunt die mobiliteitskaart door de facilitaire afdeling van uw bedrijf laten uittekenen of een mobiliteitsscan laten uitvoeren door een adviesbureau, zoals Traject.”
2. Iedereen de (e-)bike op
“In België wonen de meeste werknemers op minder dan 20 kilometer van het werk. Die afstand is perfect overbrugbaar met de elektrische fiets. De overheid stimuleert het gebruik van de e-bike enorm met aantrekkelijke fiscale en sociale bedrijfsvoordelen. Als werkgever kunt u een aantal elektrische fietsen aankopen of leasen. Wilt u het gebruik van de (elektrische) fiets nog aanlokkelijker maken, dan kunt u uw werknemers ook een fietsvergoeding aanbieden.”
3. Openbaar vervoer met extra comfort
“Veel werknemers zien de voordelen van het openbaar vervoer wel in: onderweg kunnen ze lezen, een vergadering voorbereiden of mails beantwoorden. Toch overtuigt dat slechts een minderheid. Als werkgever kunt u het trein- en busgebruik promoten door uw werknemers guller te vergoeden dan u strikt genomen verplicht bent. U kunt hen ook een treinabonnement eerste klas aanbieden in plaats van een abonnement tweede klas terug te betalen. Op die manier wordt die treinrit naar het werk al een stuk aangenamer.”
4. Ga voor carpoolen
“Zet binnen uw bedrijf een carpoolsysteem op touw. Een ‘spontane’ carpooling tussen twee collega’s of buren wordt vandaag niet vergoed door de overheid. Maar werkgevers die zo’n systeem officieel vastleggen en regelen, kunnen hun werknemers wel een degelijke carpoolvergoeding aanbieden. Zowel de passagier als de chauffeur mag in dat geval rekenen op een financiële tegemoetkoming.”
5. Durf outside the box te denken
“Wie aan duurzame vervoersmiddelen denkt, komt al snel uit bij de fiets, de bus of de trein. Maar waarom probeert u uw werknemers niet warm te maken voor een boottochtje? In Antwerpen is er bijvoorbeeld de Waterbus, die tussen Linkeroever en het stadscentrum vaart. Werkgevers kunnen hun auto in Kruibeke of Hemiksem parkeren en vanaf daar filevrij de boot nemen naar hun werk in de stad.”
6. Geen mobiliteit = het vriendelijkst voor het milieu
“Hoe minder verplaatsingen, hoe beter voor het milieu. Laat uw werknemers indien mogelijk af en toe thuiswerken. Of zorg voor glijdende werkuren, zodat ze pas na de ochtendspits de weg op moeten. Zijn uw werknemers toch gebonden aan vaste uren, dan is Desk on my Way een handig hulpmiddel. Met die app kunnen werknemers die hopeloos in de file staan een bedrijf in de buurt zoeken dat kantoorruimte aanbiedt. Zodra de file zich oplost, kunnen ze doorrijden naar hun eigenlijke werkgever.”
Hou de vinger aan de pols in mobiliteitsland
Abonneer je gratis en ontvang de Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.
Schrijf gratis in