Terug naar overzicht

7 tips voor een geslaagde vakantie met je elektrische auto

Ga je voor het eerst met je elektrische bedrijfsauto op vakantie? Dat hoeft geen stressvolle ervaring te zijn, zolang je enkele voorzorgsmaatregelen neemt. Met deze 7 tips helpt Athlon je goed op weg!

    1. Vertrek met een volle accu en voorgeklimatiseerd interieur

    Het ligt misschien voor de hand, maar om het rijbereik van je EV te maximaliseren, laad je hem best op tot 100% én breng je het interieur op voorhand op de gewenste temperatuur. Dat wil zeggen: terwijl de auto nog aan het opladen is. Op die manier verspil je minder energie aan de klimaatregeling tijdens de eerste tien minuten van je rit. Je wint er soms tientallen kilometers mee!

    2. Zwaar geladen? Pas de bandenspanning aan.

    Bij normale belading, lees: met vier personen zonder bagage aan boord, volstaat de minimaal voorgeschreven bandenspanning van je auto. Ga je hem echter volladen met spullen, dan ontstaat er extra druk op de banden, die daardoor een groter contactoppervlak met het wegdek hebben. Dat is nadelig voor het verbruik en het rijbereik. Check daarom de ideale bandendruk van je auto naar gelang van de belading en pas hem aan. Je vindt de informatie vaak in de deuropening van de bestuurder of aan de binnenzijde van de tankklep.  

    3. Vergeet je laadkabel(s) niet

    Het zal je maar overkomen. Je bent het gewend om je auto thuis aan de wallbox te hangen… en vergeet de laadkabel mee te nemen op reis! Check dus dat je hem aan boord en uiteraard liefst binnen handbereik hebt. Niet alle EV’s worden er standaard mee geleverd, maar het kan handig zijn om een Type 3-laadkabel met ingebouwde lader en huishoudstekker (“Schuko”) mee te nemen. Mocht er geen laadpunt zijn, kan je die op je bestemming gewoon in het stopcontact steken, op voorwaarde natuurlijk dat de eigenaar van je verblijf daar de toestemming voor geeft.

    4. Neem meerdere laadpassen mee

    De meeste EV-rijders krijgen van het werk een laadpas. Bij Athlon kunnen klanten kiezen tussen een Shell +EV kaart of een Eneco-laadpas, die toegang verlenen tot een groot aantal publieke laadpalen in binnen- en buitenland. Welke dat zijn? Dat kun je makkelijk opzoeken via de Network Fleet App of Shell Recharge App. Bij Eneco kun je deze interactieve map raadplegen: www.eneco-emobility.com/be-nl/chargemap. Soms moet je door omstandigheden elders laden. Daarom neem je best een reservelaadpas mee met een complementaire dekking. Neem zeker een kijkje op Vergelijk Laadpas abonnementen | Laadpassen (durfbesparen.be) De meeste pasjes kun je gratis aanvragen, maar opgelet: soms moet je een abonnement afsluiten.

    5. Plan je route en laadstops op voorhand

    Met een auto met verbrandingsmotor is het als het ware “inpakken en wegwezen”. Waar je onderweg stopt en tankt, dat zie je wel. Met een elektrische auto is het raadzaam om vooraf niet alleen je route, maar ook je laadstops te bepalen. Zo vermijd je stress onderweg en het risico dat je ergens zou stranden. Vind je dat te complex of te “bindend”? Geen probleem: de meeste auto’s hebben een ingebouwde navigatiefunctie die rekening houdt met het verkeer, je verbruik en de beschikbare laadpunten om “on the go“ de optimale route uit te stippelen. Daarnaast zijn er ook heel wat handige apps, zoals A Better Routeplanner en FastNed.

    6. Rij je batterij niet leeg

    Je zal misschien geneigd zijn om het onderste uit de kan te halen, tot je nog maar enkele tientallen kilometers over hebt. Dat is echter af te raden. Niet alleen kan een diepe ontlading je accu beschadigen, de laadtijd wordt er ook flink door verlengd. Daarom verdient het aanbeveling om je accu niet onder de 15% laadstatus (state of charge) te laten zakken. Zo heb je ook nog wat reserve, mocht het laadpunt dat je wilde gebruiken niet beschikbaar zijn. Je auto laadt het snelst tussen 20% en 80%. Idealiter houd je hem dus binnen dit bereik.  

    7. Beperk je rijsnelheid… en win tijd!

    De luchtweerstand stijgt exponentieel met je rijsnelheid: bij 128 km/h moet je auto twee keer zo hard tegen de lucht vechten dan bij 90 km/h! Om je verbruik te drukken en je rijbereik te vergroten, kun je beter de cruisecontrol op 110 km/h zetten (daar waar dat toegelaten is). Zo bespaar je ettelijke kWh en over lange trajecten vermijd je daardoor een extra laadstop. Met andere woorden: door trager te rijden, geraak je vaak sneller op je bestemming!

    Samengevat!

    Als je je autoreis een beetje voorbereidt, begint de vakantie vanaf de eerste kilometer. Gelukkig kun je ook rekenen op de navigatiefunctie van je auto en talrijke apps om je het leven een stuk eenvoudiger te maken. Tot slot: het wat rustiger aan doen heeft zijn voordelen.   

    mobiliteit