Athlon bekroond voor groen mobiliteitsbeleid

  donderdag 28 oktober 2021

  Goeie punten voor Athlon Belgium: op 26 oktober werden we uitgeroepen tot SDG Pioneer. Die onderscheiding bekroont bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een betere wereld.

  groen mobiliteitsbeleid

  De onderscheiding gaat uit van UNITAR, het VN-instituut voor opleiding en onderzoek. Geen toeval, want SDG staat voor Sustainable Development Goals: de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Bedrijven en organisaties die daaraan een steentje willen bijdragen, volgen een intensief traject van drie jaar, waarin ze heel concrete inspanningen leveren om duurzamer te gaan werken. Dat deden we ook bij Athlon – bijvoorbeeld door onze werknemers groenere alternatieven aan te bieden voor de klassieke bedrijfswagen. Want als we onze klanten willen overtuigen om milieuvriendelijk te gaan rijden, dan moeten we dat zelf ook doen.

  In 2019 zijn we begonnen met een enquête bij onze medewerkers. Wilden zij zich met de wagen blijven verplaatsen zoals ze het gewend waren, of stonden ze open voor verandering? Het tweede, zo bleek: maar liefst 82 procent vond het een goed idee om zuinig rijgedrag te gaan meten én belonen.

  Op die vaststelling hebben we ons nieuwe, duurzame mobiliteitsbeleid gebaseerd. Dat is van kracht sinds begin 2020. Een van de opvallendste acties is een proefproject met een telematica-app. Die meet het rijgedrag van een groep vrijwillige medewerkers, met respect voor hun privacy natuurlijk. De app volgt bijvoorbeeld of ze zich aan de snelheidslimieten houden. Dit verhoogt het bewustzijn om minder brandstof te verben stoten ze minder CO2 uit.

  We zetten ook in op groenere bedrijfsvoertuigen. We bieden onze werknemers een uitgebreid assortiment plug-in-hybrides aan. Die waren meteen populair bij wie een nieuwe bedrijfswagen mocht bestellen. Opvallend, want voor hetzelfde budget zijn hybrides vaak kleiner of minder luxueus. We sporen onze werknemers ook aan om bewust om te gaan met hun hybride wagen: we vragen dat ze minstens 70 procent van hun kilometers elektrisch rijden.

  Maar bij Athlon rijden we niet alleen zuiniger en groener; we rijden ook gewoon minder. Momenteel zijn we bezig met de invoering van het federale mobiliteitsbudget, waarmee onze werknemers een groenere bedrijfswagen kunnen combineren met bijvoorbeeld een elektrische fiets of een treinabonnement. Daar hadden we ook al naar gepolst in onze enquête en toen bleek dat 50 procent van de werknemers daarvoor openstond. Vooral de combinatie met een e-bike is erg in trek — ook onze algemeen directeur, Michiel Alferink, komt meerdere keren per week met de fiets naar kantoor.

  De voorbije jaren hebben we heel wat gesleuteld aan ons mobiliteitsbeleid. Maar we zijn nog niet aan het eind van de rit: SDG Pioneer is een mooie mijlpaal, maar we kijken alvast verder om samen met Athlon International de lat nog hoger te leggen. En de enquête waarmee het allemaal begon, bieden we nu via onze consultants aan onze klanten aan onder de naam Athlon Mobility Profiler. Het is de ideale basis om te starten met je nieuwe mobiliteitsplan!

  Blijf up-to-date over autoleasing en bedrijfswagens

  Abonneer je gratis en ontvang Athlon Mobility Reporter meteen in jouw mailbox.

  Schrijf nu in