Terug naar overzicht

Athlon EV duel: BYD Seal vs. Tesla Model 3: Chinese uitdager of Amerikaanse evergreen?

De Tesla Model 3 kreeg eind 2023 een update om zijn carrière aan te zwengelen en weerwerk te kunnen bieden aan een Chinese concurrent van formaat. Die luistert naar de naam BYD Seal en legt krachtige argumenten op tafel, maar kan hij daarmee de Amerikaanse fleetfavoriet onttronen? 

    Tesla Model 3
    Bekijk video

    Gedoodverfde concurrenten

    De geüpgradede Tesla Model 3 ziet er anders uit dan voorheen, maar is toch direct herkenbaar. De nieuwe koplampen zorgen voor een frisse aanblik, terwijl Tesla ook de stroomlijn heeft geoptimaliseerd om het windgeruis te beperken en het rijbereik te vergroten. Achteraan zien we nieuwe achterlichten met heldere kleuren, die geïntegreerd zijn in de kofferklep. Daarachter gaat een laadvolume schuil van 594 liter. In de snuit zit ook nog eens een frunk van 88 liter.

    BYD heeft zich duidelijk laten inspireren door zijn Amerikaanse rivaal – die overigens ook deels gebouwd wordt in China. Het silhouet van de Seal is erg vergelijkbaar en met een uitstekende stroomlijncoëfficiënt van 0.219 net zo aerodynamisch. Zijn lengte van 4,8 meter geeft hem 7 cm voorsprong op de Model 3. Die worden vertaald in iets meer beenruimte achterin, maar de koffer houdt het bij 400 liter. In de frunk vooraan is er plaats voor maximaal 53 liter aan spullen. 

    Infotainment aan de top

    Bij het instappen in de Seal valt meteen op dat de gebruikte materialen en de afwerking van uitstekende kwaliteit zijn. Hier geen harde plastics, maar zachte bekleding en een knus gevoel. Het infotainment maakt gebruik van een 15,6 duim groot kantelbaar aanraakscherm. Hoewel het systeem erg snel reageert, is de opbouw van de menu’s nogal complex. Gelukkig staat er op het stuur een apart schermpje voor de voornaamste rijgegevens, desgewenst aangevuld door een head-updisplay.

    Naar die twee laatste items zoek je vergeefs in de Tesla. Het merk gaat voor maximale eenvoud en dat betekent dat je 99 procent van alle functies bedient via het verticale aanraakscherm van 15,4 duim. Dat komt de ergonomie zeker niet altijd ten goede, maar de meeste bestuurders wennen eraan. Qua software en connectiviteit scheert deze Model 3 erg hoge toppen. De afwerking is erop vooruitgegaan ten opzichte van vroeger, maar wie een Duitse premiumauto gewoon is, moet toch wat water bij de wijn doen.   

    BYD Seal
    Bekijk video

    Sportieve prestaties, flink rijbereik

    Tesla voorziet drie versies van de Model 3. De instapper heeft een LFP-accu van 57,5 kWh netto die 513 kilometer rijbereik biedt. De Long Range Dual Motor maakt daar 629 kilometer van met zijn NMC-batterij van 75 kWh. Dezelfde accu vind je ook in de Performance, maar die springt natuurlijk minder zuinig om met stroom. Snelladen kun je met 170 of 250 kW naargelang van de batterijgrootte.

    De BYD Seal komt in twee varianten: RWD en AWD. Beide hebben een 82,5 kWh grote LFP-accu aan boord, die 570 respectievelijk 520 kilometer reikwijdte biedt. De conclusie luidt meteen dat de Tesla zuiniger is. Ondanks zijn 800 volt-architectuur ziet de BYD zijn snellaadvermogen bovendien beperkt tot 150 kW. Wat dan weer wel in zijn voordeel speelt, is dat je elektrische apparaten kunt aansluiten op de accu van de Seal. Handig onderweg of wanneer je thuis een stroompanne hebt.      

    Tesla Model 3 Cockpit

    Tesla Model 3 Rear Seats

    BYD Seal Cockpit

    BYD Seal Rear Seats

    Conclusie?

    BYD heeft goed naar Tesla gekeken toen het de Seal ontwierp. Die overtreft zijn Amerikaanse rivaal op het vlak van afwerking, uitrusting en comfort, maar moet hem laten voorgaan inzake rijbereik en infotainment. Bovendien kan de Model 3 sneller laden en blijft het Supercharger-netwerk van Tesla een troef van formaat.