Terug naar overzicht

Athlon EV duel: Kia EV3 versus Skoda Elroq

Kia en Skoda betreden het boomende segment van de compacte elektrische cross-overs haast gelijktijdig. Hun aanpak is behoorlijk verschillend, getuige de futuristische EV3 enerzijds en de wat conventionelere Elroq anderzijds. Qua rijbereik en technologie gooien ze beide hoge ogen.

    Evolutief versus innovatief

    De Skoda Elroq wordt gekenmerkt door strakke, maar vertrouwde lijnen en een laag silhouet voor een cross-over. Hij rust op het platform van de succesvolle Enyaq en is het eerste model van het merk dat de nieuwe Modern Solid-designtaal toepast. Daarbij vervangt het zwarte “Tech-Deck Face” de typische Skoda-grille met verticale spijlen. Ook opvallend: de merknaam prijkt in individuele letters op de kofferklep.

    De Kia EV3 ging eveneens de mosterd halen bij zijn grote broer, in dit geval de EV9. Of toch stilistisch, want het platform en de aandrijftechnologie zijn duidelijk anders. Kia durft de dingen anders te doen: dat is het minste dat je kan zeggen van de innovatieve designtaal, die Opposites United werd gedoopt. En die “tegenpolen” nemen de vorm aan van natuurlijke rondingen enerzijds en geometrische figuren anderzijds.

    Tjokvol spitstechnologie en duurzame materialen

    De binnenruimte van de EV3 is al even verfrissend. Je zit op comfortabele stoelen en wordt omringd door een knusse leefruimte waarvan de kleuren inspiratie putten uit de natuur. Een groot deel van de materialen is bovendien van gerecycleerde oorsprong. Hier en daar zie je dat ook. Het 30 duim grote breedbeeldscherm is state-of-the-art en biedt een intuïtieve gebruikservaring. Je kunt er video’s op streamen als je stilstaat. Je smartphone kan trouwens als digitale sleutel gebruikt worden.

    De Elroq borduurt dan weer voort op het thema van de Enyaq, met het typische vleugelvormige dashboard waarop centraal een groot aanraakscherm prijkt. Dat maakt een flinke sprong voorwaarts op het vlak van snelheid en functionaliteit, maar is net iets minder geavanceerd dan dat van de EV3. Omdat de Elroq op dezelfde wielbasis van 2,765 meter als de Enyaq staat, kan hij uitpakken met uitzonderlijk veel binnenruimte. Het interieur is trouwens erg luxe afgewerkt voor een auto in dit segment.

    Kia EV3
    Bekijk video

    Tot 605 kilometer rijbereik

    Dankzij zijn uitgekiende stroomlijn en efficiënte elektromotor van 150 kW (204 pk) haalt de Kia EV3 tot wel 605 kilometer uit één lading. Dan moet je wel voor de Long Range-versie gaan, die uitgerust is met een accu van 81 kWh. De Standard Range heeft een accu van 58 kWh, goed voor een rijbereik van 436 kilometer. De boordlader kan in beide gevallen 11 kW verwerken, snelladen duurt een half uurtje (10-80%). Interessant is dat hij via een optionele adapter elektrische apparaten kan voeden en dat hij al klaar is voor Vehicle-2-Grid.

    De al even aerodynamische Elroq komt in een veelvoud aan versies. De instapper heet ‘50’ en koppelt een motor van 125 kW aan een accu van 52 kWh netto. Hij haalt 370 km volgens de WLTP. De Elroq 60 maakt daar 400 van met zijn accu van 59 kWh. Veelrijders kunnen terecht bij de ‘85’, die 210 kW op zijn achterwielen zet en 560 km belooft met zijn accu van 77 kWh. Op dat vlak kan de Elroq zich niet onderscheiden, net zomin als op het vlak van de laadprestaties.

    Conclusie?

    De Kia EV3 en Skoda Elroq hanteren een heel andere stijl, maar onder hun verschillende outfits gaat een gelijkwaardig technologisch pakket schuil. De Skoda is net iets ruimer en biedt meer keuze, de Kia blinkt uit door zijn praktische en digitale troeven. Qua laadprestaties ontlopen ze elkaar niet veel, maar de EV3 is op dat punt iets meer futureproof.

    Kia EV3 Exterior

    Kia EV3 Interior

    Skoda Elroq Exterior

    Skoda Elroq Interior