Terug naar overzicht

Athlon EV duel: Mercedes EQV vs Opel Zafira Life Electric: elektrische minibusjes voor 6, 7, 8 of 9

Wie emissievrij meer dan vijf (volwassen) personen en hun bagage wil vervoeren, kan niet anders dan naar het segment van de minibusjes kijken. Bij Mercedes-Benz beland je dan bij de onlangs grondig opgefriste EQV, die net zo luxe kan worden aangekleed als de S-Klasse. Opel schuift de eveneens gefacelifte Zafira Life Electric naar voren, die tot wel negen personen kan vervoeren.

  Welke elektrische minibus leasen?

  Als elektrische afgeleide van de gerenommeerde Mercedes V-Klasse is de EQV sinds 2019 uitgegroeid tot dé referentie binnen het segment van de luxe people movers. Anno 2024 krijgen beide modellen een diepgaande update, die hen nog geraffineerder maakt en de lat haast ongrijpbaar hoog legt voor de concurrentie. Je kunt de nieuwe versies meteen herkennen aan het erg imposante radiatorrooster met grote centrale ster en de Mercedes-Benz-letters op de kofferklep.

   

  Ook Opel was er als een van de eersten bij om de markt van de grote elektrische monovolumes te bedienen. Het deed dat in 2020 met de Zafira ‘Life’ – een naam die sommigen op het verkeerde been zette, want de Zafira zaliger heeft niets te maken met deze flinke grotere knaap. Net als de Mercedes EQV is hij afgeleid van een bestelwagen, in dit geval de Opel Vivaro. Ook deze busjes werden recent in het nieuw gestoken. Vooral de strakke Opel Vizor-grille springt daarbij in het oog.

  Elektrische auto voor grote gezinnen

  De nieuwe Opel Zafira Life Electric is bij uitstek geschikt voor grote gezinnen en shuttlediensten. Hij bestaat in twee lengtevarianten (L1 van 4,98 meter en L2 van 5,33 meter) en biedt maximaal plaats aan negen personen, die van een groot comfort genieten. Je kunt ook opteren voor vier onafhankelijke, tegenover elkaar geplaatste stoelen – handig als je met elkaar wil babbelen onderweg. Het infotainment werd met de facelift flink geüpgraded. Het heeft nu een veel grotere rekenkracht en betere graphics dankzij het Snapdragon Automotive Cockpit Platform.

  Hoe knap de Opel ook is, de Mercedes EQV maakt toch nog een betere indruk. Het nieuwe dashboard omvat een grote horizontale glazen tegel waarvan het linker gedeelte de digitale tellerpartij vormt en het rechtergedeelte de aanraakinterface voor zowat alle voertuigfuncties. Achterin kun je voortaan opteren voor heuse fauteuils met ingebouwde ventilatie, verwarming en massagefunctie. Je kunt ze zelfs elektrisch platleggen en je voeten laten rusten op een opklapbaar bankje. Liever zoveel mogelijk zitplaatsen? Dan opteer je gewoon voor twee driezitsbanken achterin. Qua lengte zit de EQV trouwens net tussen de korte en de lange Zafira Life in.

  Shuttlebusjes met elektrisch rijbereik

  De Opel Zafira Life Electric werd dan wel vernieuwd eind 2023, aan zijn elektromotor en batterijen werd amper geraakt. De voorwielen worden aangedreven door een efficiënte elektromotor van 100 kW (136 pk). Door enkele detailverbeteringen haal je nu 350 in plaats van 330 kilometer uit de grote accu (75 kWh bruto, 68 kWh netto) volgens de WLTP-cyclus. Met de kleine accu (50 kWh bruto, 46 kWh netto) is dat slechts 220 kilometer. Het voordeel is natuurlijk wel dat je deze versie sneller kunt opladen. Ongeacht het accutype kun je met de Zafira Life aan een gewone laadpaal 11 kW onttrekken, snelladen kan met maximaal 100 kW.

  Ook de EQV300 – de enige versie die bij ons verkrijgbaar is – wordt op zijn voorwielen aangedreven, maar wel met flink wat meer vermogen: 150 kW (204 pk). Hier geen twee accu’s om uit te kiezen, maar een exemplaar van 90 kWh netto, goed voor een WLTP-actieradius van 365 kilometer. De boordlader is 11 kW sterk en snelladen kan aan 110 kW. Interessant is dat je de accu kan voorverwarmen als je een snellader nadert om het laadproces te versnellen. Ook de intelligente routegeleiding is een plus.  

  Conclusie?

  Ontdek de nieuwe elektrische minibusjes van Mercedes en Opel. Vergelijk het luxe comfort en elektrisch rijbereik voor grote gezinnen en shuttlediensten.