Terug naar overzicht

Athlon EV duel: Renault 5 E-Tech Electric vs. Lancia Ypsilon: stijlvolle elektrische stadswagens met 400 km actieradius

De succesvolle Renault Zoé geeft de fakkel door aan de retrofuturistische Renault 5. Die werpt zich op als de elektrische reïncarnatie van het gelijknamige sympathieke stadsautootje uit de jaren 70 en 80. Ook zijn kersverse Italiaanse rivaal grijpt terug naar het verleden. Lancia wil zich opnieuw op de kaart zetten als bouwer van innovatieve, eigenzinnige en geraffineerde klassewagens en de Ypsilon mag de spits afbijten.

  Frans nostalgie versus Italiaanse renaissance

  Van bij de eerste aanblik wekt de Renault 5 sympathie op, met zijn glimlachende koplampen en verassende mix van hypermodern design met klassieke vormen. De gladde oppervlakken contrasteren met de aerodynamische details in de bumper en de wielkasten, die flinke wielen met tweekleurige accenten omhullen. Hij rust op een gloednieuw platform dat gekenmerkt wordt door een vrij dun accupakket, wat goed is voor het zwaartepunt en de rijstabiliteit.

  Je zou het op geen enkele manier vermoeden, maar de Lancia Ypsilon dankt zijn renaissance aan het modulaire Stellantis-platform waarop ook de Opel Corsa en Peugeot 208 rusten. Zijn snuit gaat getooid met het typische radiatorrooster van het merk, terwijl de ronde ledlichten achteraan verwijzen naar de legendarische Stratos. Een ander leuk detail is het Lancia-schild dat als een juweel op de C-stijl is aangebracht. Het is duidelijk dat het merk de premiumkaart wil uitspelen, en al helemaal aan de binnenzijde.

  Een interieur om je in thuis te voelen

  In zijn 4,08 meter lange en 1,76 meter brede koetswerk weet de Ypsilon de ruimte goed te benutten, al is een koffer van 309 liter niet uitzonderlijk. Qua aankleding gaan Italiaanse savoir-faire en zin voor innovatie hand in hand met aandacht voor het milieu. Zo is het originele ‘tafeltje’ in de middenconsole uitgevoerd in biologische kunststof. Daarboven prijkt een toonaangevend infotainmentsysteem, dat je vanuit de luxe voorzetels – die als optie zelfs over een massagefunctie beschikken – met het grootste gemak bedient.  

  In tegenstelling tot de Lancia is Renaults nieuwe stadswagen van a tot z ontwikkeld als elektrische auto. Dat betekent een grote wielbasis, heel korte overhangen en verrassend veel binnenruimte voor een auto van slechts 3,92 meter lang. Ook met zijn koffer van 326 liter steekt hij de Ypsilon de loef af. De basisvorm van het dashboard oogt erg ‘seventies’ met zijn twee verdiepingen. De aankleding met contraststiksels ademt speelsheid en sportiviteit uit. Voor een auto in dit segment zijn de afwerking en de uitrusting verrassend hoogstaand, zeker wat het infotainment betreft.

  Gelijkwaardige elektrische prestaties

  De specificaties van de Lancia Ypsilon zullen niemand verrassen. Ze lopen gelijk met zijn neefjes bij Peugeot en Opel: de motor levert 115 kW (156 pk) en wordt gevoed door een lithium-ionaccu van 51 kWh. Deze combinatie levert in het beste geval een WLTP-rijbereik op van 403 km. Gewoon opladen kan hij met een marktconforme 11 kW, snelladen lukt met maximaal 100 kW. Reken op een dik half uur om van 10 naar 80 procent laadstatus te gaan.

  Met zijn accu van 52 kWh en snellaadvermogen van 100 kW doet de Renault 5 E-Tech Electric er even lang over. Ook zijn rijbereik wijkt amper af van dat van de Italiaan: hij haalt 410 km. Zijn elektromotor is een tikje minder krachtig (110 kW / 150 pk), maar toch sprint hij door zijn lagere gewicht ietsje sneller naar de honderd per uur. Als USP biedt de 5 een bidirectionele boordlader van 11 kW, die op termijn de stroom in de accu terug kan afgeven aan het net.

  Conclusie?

  Zowel de Renault 5 als de Lancia Ypsilon knopen speelt de kaart van de nostalgie uit, maar dan in een erg modern jasje. Hou je van Italiaans design, een premium afwerking en een vleugje eigenzinnigheid, dan is de Ypsilon het overwegen waard. Liever sportief en funky? De 5 is een topper en heeft door zijn ‘EV-only’ insteek en iets recentere concept en klein streepje voor qua technologie.